Afbeelding
ADV

Solliciteren voor technische functies in Nederland: Tips voor online veiligheid

Algemeen

Online veilig surfen is belangrijk. Dat geldt ook voor je zoektocht naar werk. Als je een baan zoekt in onze bloeiende tech-industrie, lees dan verder om erachter te komen hoe je je persoonlijke en professionele gegevens veilig kunt houden tijdens je zoektocht.

1. Zorg voor een veilige internetverbinding

Gratis, onbeveiligde Wi-Fi-hotspots kunnen een paradijs zijn voor cybercriminelen. VPN’s zijn hierin een oplossing. Misschien vraag je je af: ‘wat betekent VPN?’ VPN staat voor ‘Virtual Private Network’. Het is een hulpmiddel dat je gegevens versleutelt om je online te beschermen. 

Een VPN leidt je IP-adres om, waardoor het voor hackers moeilijker wordt via de WiFi in te breken op je computer. Kies voor een veilige connectie of overweeg het inzetten van een VPN wanneer je applicaties verstuurt of online toegang zoekt tot vertrouwelijke documenten.

2. Begrijp de online sollicitatieprocedure in Nederland

Nederland heeft een dynamische, door technologie aangedreven arbeidsmarkt, vol met innovaties en mogelijkheden. Kandidaten maken vaak gebruik van loopbaanplatforms zoals LinkedIn of Indeed. En zelfs de klassieke uitzendbureaus hebben hun activiteiten sterk gedigitaliseerd.

Het is ontzettend belangrijk dat je op de hoogte bent van het privacybeleid en de beveiligingsprotocollen van deze platforms. In principe houdt elk platform of bedrijf zich aan de General Data Protection Regulation (GDPR) van de Europese Unie, maar het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn en goed voorbereid te zijn. Lees je kleine lettertjes dus goed.

3. Bescherm je persoonlijke en professionele gegevens

Bij het online verstrekken van persoonlijke gegevens voor een sollicitatie, is het belangrijk om deze gegevens te beschermen. Zorg ervoor dat je alleen de noodzakelijke gegevens verstrekt, zoals contactinformatie, opleiding en werkervaring. Gevoelige informatie, zoals je paspoortnummer, BSN of bankgegevens, zou nooit op je CV mogen staan.

Zorg er ook voor dat je je e-mailcommunicatie zorgvuldig beheert. Hanteer als vuistregel dat je e-mailaccount wordt beveiligd met een sterk, uniek wachtwoord en tweestapsverificatie.

4. Herken online oplichting

Het klinkt gek, maar oplichters kunnen ook valse vacatures maken om jou in de val te latenlopen. Deze kunnen echter moeilijk te herkennen zijn, let dus goed op. Rode vlaggen kunnen bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken zijn die via instant messaging worden gehouden, recruiters die om betaling of overdreven persoonlijke gegevens vragen, en functiebeschrijvingen die vaag zijn of veel spelfouten bevatten.

Vergeet niet de legitimiteit van het bedrijf te controleren door hun officiële website te bezoeken en hun online reputatie te onderzoeken. De lijst van technische bedrijven in ons land is uitgebreid, dus wees grondig in je controleproces.

5. Scherm je private gegevens goed af

Online laat je veel sporen achter. Niet allen hackers of bedrijven zijn geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt omdat ze geld kunnen verdienen met je gegevens, maar toekomstige werkgevers hebben ook in hoge mate interesse in jouw gegevens.

Toch is het geen prettig idee dat je toekomstige werkgever gaat rondneuzen op jouw Facebook-pagina of Instagram en daar ontdekt wat je allemaal aan het doen bent. Stel je privacy dus goed in op deze platforms en voorkom dat iedereen kan zien wat je in je vrije tijd uitspookt. 

Het is daarnaast ook belangrijk dat je op professionele platforms, zoals LinkedIn niet te veel van sociale leven deelt, om te voorkomen dat iemand hier misbruik van kan maken. Alles wat je deelt op het web, krijgt namelijk een plaatsje in de geschiedenis van het internet.