Het onderwijsinnovatieteam van HNL, met van links naar rechts Helen Dil, Maaike Hennekam en Conny Jasperse.
Het onderwijsinnovatieteam van HNL, met van links naar rechts Helen Dil, Maaike Hennekam en Conny Jasperse.

Internationale prijs voor HNL Albatrosproject

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Tijdens het Science on Stage Festival van donderdag 31 oktober tot en met zondag 3 november in Cascais (Portugal) presenteerden docenten van Het Nieuwe Lyceum (HNL) in Bilthoven hun Albatrosproject voor een gezelschap van 400 buitenlandse docenten. Uiteindelijk behaalden zij met hun project de 2e prijs ' Highly Commended'

Het Nieuwe Lyceum geeft hun leerlingen graag de mogelijkheid hun blik te verruimen in hun omgeving. Of het nu gaat over circulaire economie, workshops bij Sweco of ontmoetingen met raadsleden over een duurzaam De Bilt 2030. Tijdens de Week van de Duurzaamheid in 2018 kreeg HNL de kans om aan alle derde jaars leerlingen de film Albatros te laten zien. Een film met beelden van stervende jonge albatrossen. Stikkend in het plastic van onze wegwerpmaatschappij.

Plastic
Deze beelden inspireerden leerlingen om iets te doen tegen plastic afval. HNL zag reden dit te faciliteren zodat leerlingen zelf allerlei acties konden opzetten met als doel: 100 mensen in hun eigen omgeving te stimuleren minder plastic te gebruiken. Leerlingen namen de schoolkantine onder handen, er werden papieren zakjes gevouwen om het plastic te vervangen en werd gekeken naar vervanging van plastic bekertjes. Het mooie van dit project was dat het iedereen bij elkaar bracht en liet zien dat, als je samenwerkt, je meer kunt bereiken.

Voorselectieronde
Via een voorselectieronde bij de Universiteit Utrecht konden biologie-, wiskunde-, natuur- en scheikundedocenten zich aanmelden voor het Europese ' Science on Stage Festival' . Docenten vanuit het hele land presenteerden tijdens deze voorselectie hun lesideeën aan elkaar, waarbij een jury bepaalde welke zeven projecten mogen meedoen aan het internationale festival in Cascais in Portugal. Docentes Helen Dil, Maaike Hennekam en Connie Jasperse presenteerden het project van Het Nieuwe Lyceum: het Albatrosproject, een duurzame wereld zonder plastic. De presentatie mocht er zijn en HNL werd één van de zeven uitverkorenen.

Keihard
'Toen wij hoorden dat wij naar Portugal zouden gaan, moesten wij wel zorgen voor een geweldige presentatie', vertelt Helen Dil, docente bij HNL. 'Wij hebben op school keihard gewerkt en de presentatie helemaal uitgewerkt, in het Engels. De presentatie stuurden wij op naar Portugal'. Maaike Hennekam vult haar collega aan: 'Voor ons, als HNL, was het de eerste keer dat wij op dit festival waren. Eigenlijk gingen wij voornamelijk om nieuwe mensen te ontmoeten en ideeën op te doen. Wij wilden er echt een feestje van maken. Docenten kwamen van over de hele wereld. Heel leuk'.

Highly Commended
De presentatie liep heel goed. En tevreden wachtten de docentes af op wat komen zou. Dil: 'Het verhaal zat goed in elkaar. En gelukkig waren wij niet zenuwachtig'. Naar aanleiding van de presentatie bezocht de jury de drie docentes, daarna volgde nog een tweede ronde. Hennekam: 'Wat wij niet wisten, was dat wij in de eindronde zaten. Een soort finale. De juryleden kwamen nog een derde keer langs. Later hoorden wij dat één van de juryleden niet overtuigd was van de wetenschappelijke kant van ons project. Gelukkig zag hij uiteindelijk wel de wiskundige kant van ons project in en werden wij naar voren gehaald. Op het podium kregen wij de tweede prijs ' Highly Commended' !. En dat voor de eerste keer'.

Vrienden
Dil: 'Het leuke is dat je altijd veel 'vrienden' hebt, als je wint. Ook op dit festival was dat zo. Veel scholen wilden met ons samenwerken. Dat is goed voor hun PR. Een school uit Keminmaa, een plaatsje aan de Botnische Golf in Noord-Finland was echter heel erg geïnteresseerd in ons project. Met hen gaan wij graag de samenwerking aan. Zij houden zich onder andere bezig met het maken van vragenlijsten, waar wij interesse in hebben. Uit eigen ervaring weten wij dat het moeilijk is om een goede vragenlijst samen te stellen. Dus wie weet, gaan wij volgend jaar wel naar Finland'.

Docente Helen Dil vertelt een jurylid waarom het Albatrosproject zo goed en waardevol is.
Voor het project werd een prachtige poster vervaardigd.