Tentoonstelling en sprookjescafé

Algemeen

De gehele maand augustus is er een bijzondere tentoonstelling te zien in de Bibliotheek Bilthoven. Er worden sprookjes tentoongesteld die samen met ouderen tot stand zijn gekomen.

Het initiatief is vanuit een zorgvrager uit de thuiszorg ontstaan: samen een verhaal schrijven dat niet over personen gaat. Dit leidde tot sprookjes op rijm waaraan ouderen die gebruik maken van thuiszorg, grotendeels met dementieachtergrond, input hebben geleverd en de schrijfster dit geheel invulling heeft gegeven en op rijm heeft gesteld. In de tentoonstelling zijn deze sprookjes op een creatieve manier uitgewerkt.

De bibliotheek zet in deze maand een speciaal geselecteerde collectie boeken voor ouderen in de schijnwerper. Als zelf lezen niet meer lukt, is voorlezen een goed alternatief. Iedereen heeft in zijn leven weleens de magie van het verhaal ervaren. Luisteren naar verhalen hoort bij het leven zelf en activeert tot het vertellen van eigen verhalen. Door verhalen en gedichten voor te lezen die direct aansluiten bij de leef- en belevingswereld van (dementerende) ouderen, wordt het gesprek over het eigen levensverhaal gestimuleerd. Niet alleen tijdens de voorleesuren, maar ook daarna.

Sprookjescafé
Tijdens het sprookjescafé zal Anita Rietveld, schrijfster van de sprookjes, een of meerdere sprookjes voordragen. Onder het genot van een kopje koffie of thee kan men komen luisteren naar de sprookjes. Deelname is gratis. Op zaterdag 3 augustus is er van 14.00 tot 15.30 uur een sprookjescafé voor alle belangstellenden. De tentoonstelling wordt dan ook officieel geopend. Op vrijdag 16 augustus is er van 15.00 tot 16.30 uur een sprookjescafé voor mensen met beginnende dementie.