Buxuxmot.
Buxuxmot. Foto: Wim Westland

Wim Westland bespiedt

Algemeen

Er komen erg veel vragen binnen bij De Vlinderstichting over de buxusmot. Hij is groot en opvallend, maar hij staat in geen enkel vlinderboek. Waar komt deze vlinder vandaan? En wat als je hem in je tuin hebt.

De Nederlandse naam van de buxusmot is afgeleid van het voedsel voor de rups, de buxus. Aangezien er in veel tuinen in Nederland buxus aanwezig is, is er voldoende voedsel voor de soort en ook genoeg mogelijkheden om uit te breiden. Daarnaast zijn er in Nederland (nog) geen vijanden van de buxusmot, zoals sluipwespen. Deze natuurlijke vijanden zorgen er namelijk voor dat er geen plaag ontstaat. De eerste vlinders verschijnen in april of mei. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun zwart-witte tekening. Ze leven maar heel kort: circa acht dagen. In die dagen planten ze zich massaal voort door hun eitjes te leggen op buxusstruiken. Vervolgens verschijnt in september een nieuwe generatie vlinders: vaak zijn dat er veel meer dan in het voorjaar.

Wespje
Wim Westland is ook vrijwilliger bij Hospice Demeter; hij vertelt: 'Verder zitten de eikels in de eikenbomen op de Hospice helemaal vol met de Knoppergal' één van de wel 40 gallen, die voorkomen op onze zomereik. De meeste gallen worden gevormd op de bladeren maar sommige komen voor op takken, wortels en zelfs op eikels. Een wespje is verantwoordelijk voor de bekende knoppergal, het harde en onregelmatige uitgroeisel dat soms op eikeltjes zit'.

Knoppergal.