Gert de Groot was, toen hij stopte met het rondbrengen van het UN, eregast en kwam niet van de speciaal voor die dag ingehuurde huifkar. Zijn kinderen en kleinkinderen deden toen het dagblad in de brievenbus.
Gert de Groot was, toen hij stopte met het rondbrengen van het UN, eregast en kwam niet van de speciaal voor die dag ingehuurde huifkar. Zijn kinderen en kleinkinderen deden toen het dagblad in de brievenbus.

Westbroeker Gert de Groot 95 jaar

Algemeen Ouderen

door Henk van de Bunt

De benamingen bij een desbetreffend kroonjaar (Abraham 50, Isaak 60, Jacob 70, Jozef 80, Antonius 90 en Methusalem 100) zeggen niets over 95; toch een zeer respectabele leeftijd. In ieder geval redenen te over voor (de familie van) Westbroeker Gert de Groot om hier op 18 juli enige aandacht aan te schenken. Het feest werd in familie-, vrienden- en kennissenkring op de dag zelf in het Dorpshuis in Hollandsche Rading gevierd; het Westbroekse Dorpshuis was 'wegens vakantie gesloten.      

Gert de Groot is op 18 juli 1923 aan de Dr. Welfferweg 65 te Achttienhoven geboren; zijn vrouw Roelie Dorrestijn zag op 26 mei 1930 op de boerderij achter het voormalige restaurant het Braadspit aan de Achterweteringseweg het levenslicht. Tot 1992 woonden zij in de boerderij aan de dr. Welfferweg waar hun kinderen werden geboren. Inmiddels zijn ze de trotse (over-)grootouders van vijftien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Groot bedrijf
Gert was nog vrij jong toen zijn vader Kees de Groot in 1935 overleed. Samen met zijn broer, zusje en zijn moeder, Geert de Groot - van Dijk zette hij de boerderij voort en vanaf zijn 18de samen met zijn zus. Ze molken 20 koeien nog met de hand, hielden varkens en mestten later ook kalveren. Het was een groot bedrijf naar de maatstaven van die tijd. Gert en Roelie maakten na hun trouwen de snelle groei en de mechanisatie van de landbouw na de Tweede Wereldoorlog mee. In 1957 kochten ze een melkmachine. Ook waren zij in 1962 één van de eersten in het dorp, die besloten met boeren te stoppen. Gert ging hierna als vrachtwagenchauffeur bij bode Van der Kuil aan de Soestdijksestraatweg aan de slag. In 1965 mocht hij door een opgelopen oogletsel niet meer als chauffeur rijden. Hij werkte daarna nog bij verhuisbedrijf van de Kuil aan de Hessenweg. De kinderen bezorgden soms na schooltijd kranten en reclamefolders in het dorp. Gert en Roelie namen dit na verloop van tijd van hen over. In 1992 hebben ze de boerderij verkocht en wonen sindsdien in de nieuwbouw achter het voormalige gemeentehuis van Westbroek.

Sport
Gert was een enthousiast schaker en speelde ruim zestig jaar bij de Westbroekse Schaakvereniging VO. Welke hij destijds met Jochem van de Bunt den Sakkers (van de Boerenleenbank) heeft opgericht. De vele puzzelboeken op de salontafel geven aan dat beiden de soepelheid van (hun) geest weten te betrachten en zolang het nog kon volgde Gert, samen met Roelie de voetbalprestaties van hun kinderen en kleinkinderen vanaf de zijlijn op de Maartensdijkse velden. Ook de klaverjassport was jarenlang onderwerp van gesprek aan de keukentafel bij het echtpaar de Groot; Roelie speelt, wanneer het even kan het spel nog meerdere malen per week.

Dagblad
Toen Gert de Groot bijna 80 werd stopte hij na ruim 31 jaar met het rondbrengen van het Utrechts Nieuwsblad. Toen het provinciale dagblad ochtendkrant wordt vond Gert het een goed moment met de bezorging te stoppen. 'Een goed moment, maar ook wel een pijnlijk moment', aldus de Westbroeker. Al die jaren was het bezorgen van de krant gelijk ook een moment van ontmoeten met zijn 'klanten. De behoefte aan een praatje voor zeven uur 's ochtends was er - van beide kanten - niet. Maar ik heb die momenten van ontmoeting toen eerst wel gemist'.

De 95 jarige de Groot op een zonnige (verjaar-)dag in zijn achtertuin.