Achter in de kerkzaal voor het orgel verrichte het Kamerkoor De Bilt o.l.v. Inge Westra met het zingen van het Magnificat van John Stainer de aftrap van het muzikale afscheid van de Immanuelkerk.
Achter in de kerkzaal voor het orgel verrichte het Kamerkoor De Bilt o.l.v. Inge Westra met het zingen van het Magnificat van John Stainer de aftrap van het muzikale afscheid van de Immanuelkerk.

Dubbel gevoel bij muzikaal afscheid Immanuelkerk

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Na 95 jaar als Kerk te hebben gefungeerd werd vrijdagavond 15 juni tijdens een goed bezochte bijeenkomst muzikaal afscheid genomen van het markante kerkgebouw aan de Soestdijkseweg-Zuid 49 in De Bilt. Het 'gebruik' van de Immanuelkerk werd afgesloten met een speciaal afscheidsconcert.

Naast intermezzi van Reinier van der Sandt (piano), Sietze Kaldeway (orgel) en Mieke Snoek (harp) zongen er twee koren; het gemeentekoor onder leiding van Joke Firet-Stegeman en het Kamerkoor De Bilt onder leiding van Inge Westra zongen prachtige liederen van o.a. de bekende Engelse componist John Rutter.

Indrukwekkend
Het was een prachtige en indrukwekkende muzikale avond. De avond hinkte wat op twee gevoelens. Weemoed, omdat dit de laatste uitvoering was in dit mooie kerkgebouw en ook hoop dat het de start vormde van een nieuw en fris begin; in het kerkgebouw aan de 1e Brandenburgerweg in Bilthoven zullen de wijkgemeenten Immanuelkerk, Opstandingskerk en Boskapel Groenekan hun nieuwe onderkomen gaan krijgen.

Dit dubbele gevoel kwam het duidelijkst tot uitdrukking bij het piano-intermezzo van Reinier van der Sandt. Nadat hij eerst Etude nr. 10 in E Majeur van Chopin, Tristesse, had vertolkt, voegde hij daar nog twee eigen nummers aan toe, z'n eerste wals en z'n uiterst vrolijke tweede catwalk. Dit laatste nummer toverde een lach op ieders gezicht.

De avond werd zeer symbolisch beëindigd door het door de beide koren gezamenlijk zingen van 'The music's always there with you' van John Rutter, waarbij duidelijk werd gemaakt dat ook in de nieuwe omgeving muziek zal blijven klinken.