Donderdag 14 juni werden bij de Kleine Beer te Bilthoven een PMD- en een restcontainer geplaatst. Een dag later werd het straatwerk hersteld.
Donderdag 14 juni werden bij de Kleine Beer te Bilthoven een PMD- en een restcontainer geplaatst. Een dag later werd het straatwerk hersteld. Foto: Henk van de Bunt

Plaatsing ondergrondse afvalcontainers gestart

Algemeen Algemeen

In de maanden juni en juli plaatst de gemeente De Bilt op ruim 50 locaties in Bilthoven, De Bilt en Maartensdijk bijna 90 extra ondergrondse verzamelcontainers voor restafval en PMD.

De werkzaamheden startten begin juni. De volgorde van de werkzaamheden is: week 23 (Bilthoven-West), week 24-25 (De Bilt, ten oosten van de Hessenweg), week 25-27 (De Bilt, ten westen van de Hessenweg), week 27 (Bilthoven, ten zuiden van de Sperwerlaan), week 27-29 (Bilthoven, De Leijen) en week 29 (Maartensdijk). De exacte locaties zijn te vinden op een containerkaart via debilt.nl/terugnaar100. Hier staan ook antwoorden op de meest gestelde vragen. De ondergrondse verzamelcontainers kunnen in gebruik worden genomen, nadat de grind-betonnen bovengrondse containers zijn geleegd en verwijderd.

Met milieupas
Alleen inwoners, die geen kliko's aan huis kunnen hebben kunnen elke restafvalcontainer in de gemeente openen met de nieuwe milieupas. De verzamelcontainers voor PMD zijn zonder milieupas voor iedereen toegankelijk. De nieuwe milieupas geeft ook toegang tot de Milieustraat.

Voordelen
Omdat de inhoud van de ondergrondse containers tweeënhalf keer groter is, kan met minder verzamelcontainers volstaan worden dan het aantal bovengrondse. Hierdoor ontstaat een ander straatbeeld. De lage inworpopening maakt de nieuwe verzamelcontainers ook toegankelijk voor mindervaliden. Correct gebruik van ondergrondse containers maakt ze minder aantrekkelijk voor ongedierte.

Aantallen
Verspreid in onze gemeente staan reeds 70 ondergrondse verzamelcontainers. Hiervan worden er 20 geschikt gemaakt voor PMD en 7 voor papier. Na het plaatsen van de nieuwe en het aanpassen van bestaande verzamelcontainers staan er 92 ondergrondse restafvalcontainers, 60 ondergrondse PMD-containers en 7 ondergrondse papiercontainers.

Terug naar 100
De uitbreiding van het aantal ondergrondse verzamelcontainers is het sluitstuk van de invoering van de nieuwe afvalinzameling in 2018. Een belangrijk doel hiervan is om in het jaar 2020 de hoeveelheid restafval per persoon per jaar terug te brengen van 200 naar 100 kilo. De gemeente stimuleert dit verder met voorlichting over het thuis scheiden van afval. In het najaar van 2017 hebben inwoners de mogelijkheid gekregen te reageren op het voorlopige locatieplan en waar mogelijk is hiermee rekening gehouden bij het vaststellen van de definitieve plek. Voor meer info www.debilt.nl/afval.

Vrijdag 15 juni werd deze PMD-container aan de Plutolaan in Bilthoven ondergronds geplaatst.