Er gaat onderzocht worden of de stopplaats van het openbaar busvervoer op de Driehoek bij station Bilthoven kan worden ingericht.
Er gaat onderzocht worden of de stopplaats van het openbaar busvervoer op de Driehoek bij station Bilthoven kan worden ingericht. Foto: Henk van de Bunt

Concept coalitieakkoord bekendgemaakt

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

De onderhandelende partijen VVD, GroenLinks, D66, CDA hebben op 15 juni het concept van het coalitieakkoord 2018-2022 gemeente De Bilt bekend gemaakt. Op 19 juni kregen raads- en commissieleden in een interne besloten bijeenkomst de gelegenheid tekstuele wijzigingen aan te geven, waarna het definitieve akkoord werd vastgesteld.

Op vrijdag 22 juni wordt het definitieve coalitieakkoord in de gecombineerde Coesfeld- en Gakpézaal in Jagtlust gepresenteerd. Het coalitieakkoord vormt de onderlegger voor het nog te schrijven collegeprogramma. Naar verwachting worden de wethouders voor benoeming voorgedragen in de raadsvergadering van 28 juni.

Programma
Het programma geeft in twaalf hoofdstukken aan waarmee het college de komende vier jaar aan de slag gaat. Het gemeentebestuur gaat in gesprek met de inwoners, ondernemers, belangenorganisaties, wijkraden en buurtverenigingen over de manier waarop participatie vorm gegeven kan worden. Het sociaal beleid krijgt ruime aandacht, met name de Wmo en de Jeugdzorg. De Adviesraad Sociaal Domein is daarbij een belangrijke gesprekspartner. Het college wil bijdragen aan het vergroten van toekomstmogelijkheden voor de agrarische sector, wil verder aandacht voor recreatie en een sterk ondernemersklimaat. Het college wil voldoen aan de ambitie aan de woningbouwopgave van 845 woningen tot 2026. Die bestaat dan uit 30% sociale woningbouw.

Aandachtspunten
Bovenlokaal denken en handelen noemt het college essentieel op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid. Er wordt onderzocht of de stopplaats van het openbaar vervoer op de Driehoek bij station Bilthoven kan plaatsvinden om de rotonde voor de Jan Steenlaan te ontlasten. In de openbare ruimte vindt nog dit jaar een inventarisatie plaats van knelpunten in de openbare ruimte voor mensen met een beperking. Er is gekozen voor een bruisend klimaat op het terrein van sport, kunst en cultuur. Gestart wordt met nieuwbouw van de sporthal bij H.F. Witte. Veiligheid krijgt veel aandacht. 'We stimuleren initiatieven op het gebied van preventie door inwoners zoals Whatsapp buurtpreventie en Waaks.' Uitgangspunt bij dienstverlening is: 'Digitaal waar mogelijk, persoonlijk waar nodig'. Het college verhoogt OZB alleen met het inflatiepercentage, tenzij alle andere opties onhaalbaar zijn gebleken.

Gestart wordt met nieuwbouw van de sporthal bij H.F. Witte.