Ruiters met een beperking hebben veiligheid  en goede ondersteuning nodig.
Ruiters met een beperking hebben veiligheid  en goede ondersteuning nodig.

Stichting Ariane de Ranitz bestaat 50 jaar

Algemeen Sport

De paardrijlessen van Ariane de Ranitz vinden plaats in manege Stal van Brenk, aan de Voordorpsedijk in Groenekan. De ruiters rijden in kleine groepen en worden daarbij begeleid door ervaren, gediplomeerde instructeurs en vrijwilligers. De lessen zijn toegankelijk voor ruiters van alle leeftijden en niveaus. Naast de wekelijkse paardrijlessen worden er ook extra activiteiten georganiseerd. Zo is er eenmaal per jaar een dagkamp; voor veel ruiters het hoogtepunt van het jaar. Ook de slotdag in juli, als afsluiter van het seizoen, is altijd weer iets om naar uit te kijken.

Paardrijden is een fantastische sport. En waarom zou je niet kunnen paardrijden wanneer je een beperking hebt? Stichting Ariane de Ranitz zet zich al vijftig jaar met hart en ziel in voor ruiters die extra aandacht, begeleiding of hulpmiddelen nodig hebben. Een mooi jubileum dat, als het aan de stichting en de ruiters ligt, nog lang niet het laatste is.

Stichting Ariane de Ranitz is vernoemd naar de voormalige Utrechtse burgemeestersvrouw Ariane Margaretha de Ranitz - de Brauw (1911-1981), die zich inzette voor kinderen met een beperking. Mevrouw de Ranitz, ooit hofdame van prinses Juliana, was onder andere voorzitter van de mytylschool. Na haar overlijden werd ook de school naar haar vernoemd. De paardrijgroep van Stichting Ariane de Ranitz, die losstaat van de school, is inmiddels uitgegroeid tot een enthousiaste club met tientallen ruiters, een vast team van professionele instructeurs en een aantal zeer betrokken vrijwilligers.

Bijzondere band
Het team van Ariane de Ranitz weet wat ruiters met een beperking nodig hebben: veiligheid, goede ondersteuning en vooral veel geduld, aandacht en liefde. Dat laatste komt niet in de laatste plaats van de paarden, die haarfijn aanvoelen dat ze met een bijzondere ruiter te maken hebben. Het is iedere keer weer mooi om de band tussen ruiter en paard te zien groeien. Het paardrijden heeft bovendien een therapeutische werking: het contact met de paarden en het rijden in een aangepaste setting geeft de ruiters zelfvertrouwen, afleiding en heel veel plezier.

Meedoen
Vanaf juni zijn er weer plaatsen beschikbaar voor nieuwe ruiters. Daarnaast is de stichting altijd op zoek naar vrijwilligers die de ruiters begeleiden tijdens de les. Ga gerust een keer kijken als je interesse hebt om mee te doen! Wil je op een andere manier een bijdrage leveren aan Stichting Ariane de Ranitz, dan kan dat als sponsor.

Jubileum-dag
Op zondag 1 juli aanstaande is de slotdag van het ruiterseizoen, en vanwege het 50 jarig jubileum wordt het een groot feest van. Je kunt knutselen, een pannenkoek eten, er zijn demonstraties (Berith de Rouw), een troubadour, clowns, linedancing en natuurlijk de uitvoeringen van de ruiters. Om 13.45 uur zal Burgemeester Sjoerd Potters de middag openen.

(Ben Prins)