Na de introductie van het thema aan de hand van enkele voorbeelden gaan de deelnemers in twee gespreksgroepen uiteen.
Na de introductie van het thema aan de hand van enkele voorbeelden gaan de deelnemers in twee gespreksgroepen uiteen.

Bewoners bepalen mee aan dorpsvisie

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Dinsdag 29 mei organiseerde de gemeente De Bilt onder het motto 'Samen meer mogelijk maken' een gesprekssessie in het HF Witte Centrum in De Bilt. Het was de tweede uit een reeks in aanloop naar de Omgevingsvisie voor de kern De Bilt. In deze visie wordt op thema's de gezamenlijke visie voor het dorp vastgelegd. Het centrale thema was deze avond 'het gebruik van openbare ruimte voor groen, spelen en ontmoeten'.

De avond wordt georganiseerd in het kader van het opstellen van een omgevingsvisie voor kern De Bilt. In deze visie wil men op thema's een gezamenlijke visie voor het dorp vastleggen: eén ervan is het gebruik van de openbare ruimte. Voor de avond waren direct belanghebbenden van het gebruik van de openbare ruimte uitgenodigd: initiatiefnemers van groen-ontwikkelingen, bewonersverenigingen en de GGD. Maar ook ging een uitnodiging uit naar andere belangstellenden in het dorp zich aan te melden om mee te denken.

Ontmoeten
Deze sessie ging over het gebruik van openbare ruimte voor groen, spelen en ontmoeten. In de afgelopen jaren zijn er volgens de gemeente steeds meer initiatieven ontstaan om de openbare ruimte beter te benutten: 'In De Bilt is een aantal voorbeelden, zoals de speelplek Maurice Materlinckweg, de moestuin De Biltse Biet en de net aangelegde Bijentuin Aeolusweg'. De gemeente zegt ook in de uitnodiging: 'We zien ook dat er veel initiatieven stranden of heel moeizaam verlopen. Bewoners geven ook aan dat de gemeente niet of niet goed inspeelt op een initiatief'. Vraagstelling voor deze avond(-en) is dan ook; 'Geven initiatieven meerwaarde in de buurt? en Welke ervaringen hebben initiatiefnemers?'

Uiteen
Na de introductie van het thema aan de hand van enkele voorbeelden gingen de deelnemers in twee gespreksgroepen uiteen. Aan de hand van een aantal vragen kwam discussie goed op gang en werden wensen, verwachtingen en ideeën duidelijk, evenals de rollen en posities van ieder ten opzichte van de openbare ruimte. Zo waren sommigen verbaasd over de vraag hoe zij het groen gebruikten: zij zagen groen vooral als visuele aanvulling: mooi om naar te kijken, maar niet zozeer als 'bruikbaar'. Anderen herkenden juist de behoefte om gebruik te maken van het groen en willen hiervoor graag initiatieven ontplooien. Niet altijd was bekend dat het nu al mogelijk is om een stukje groen te 'adopteren' wanneer men hiervoor een in de buurt gedragen initiatief heeft. Men verwacht van de gemeente dat zij duidelijk aangeeft wat er kan en mag in de buurt en dat de gemeente ook het grotere geheel in de gaten houdt, zodat groenstructuren en ecologische verbindingen behouden blijven of versterkt worden.

Verdieping
In de rondes kwam het al snel tot verdieping: van het belang van groen in de buurt voor de ontwikkeling van kinderen tot de toegankelijkheid voor ouderen en de routes naar de grotere groengebieden buiten het dorp, zoals Sandwijk en Houdringe. Het groen nodigt velen uit om elkaar te ontmoeten: spelende kinderen, jongeren die elkaar zien in het Van Boetzelaerpark, maar ook het samen in de buurtmoestuin werken: de sociale component en 'het lekker buiten bewegen' worden erg belangrijk gevonden. Maar ook de koppeling met thema's als duurzaamheid en afwatering, diversiteit in groen en veiligheid passeerden de revue.

Verbindingen
Natuurlijk kwamen er ook tegenstellingen aan het licht. Waar enkelen nog sceptisch zijn willen anderen zich graag inzetten voor groen in hun omgeving. De belangen verschillen uiteraard ook: iemand die al langer op een huurwoning wacht ziet liever dat er gebouwd wordt dan dat ergens zogenaamd 'struingroen' wordt gecreëerd. Juist de gemêleerde samenstelling van de groep deelnemers bracht deze tegenstellingen in beeld, maar kweekte hiervoor tegelijk onderling begrip.

Conclusies
Het belang van de doelstelling (naar buiten, bewegen, ontmoeten, spelen, natuur, ecologie), wordt volgens Communicatieadviseur Gebiedsteam De Bilt Barry Smits voldoende herkend: 'De gemeente heeft hierbij een coördinerende rol voor het geheel; op buurtniveau weten de mensen zelf goed wat ze willen. Men is onvoldoende bekend met wat er al kan en mag en bij initiatieven wenst men soms ondersteuning van de gemeente: wat mag waar, inhoudelijke kennis en soms beetje geld'. De opbrengsten worden nu uitgewerkt binnen het thema voor de omgevingsvisie voor kern De Bilt. En verbindingen die binnen de sessie zijn ontstaan worden warm gehouden om mogelijk al eerder te verzilveren.