Edwin Plug en Angelique Kalverda hopen op een mooie opbrengst voor 'Aan de Keukentafel'.
Edwin Plug en Angelique Kalverda hopen op een mooie opbrengst voor 'Aan de Keukentafel'.

De Smaak van Maartensdijk

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Op zaterdag 21 april staat de Vierstee geheel in het teken van (lekker en gezond) eten. Een cadeau van Stichting Vierstee 2.0 aan de vele lokale ondernemers en vrijwilligers, die altijd klaarstaan om de Stichting te helpen, met raad en daad.

'Als Stichting Vierstee 2.0 vinden wij het belangrijk om voor iedereen in het dorp mooie evenementen te organiseren', vertelt bestuurslid van de stichting Edwin Plug. 'Wij weten als geen ander, dat voor sponsoring van deze evenementen vaak een beroep wordt gedaan op de lokale ondernemers. Daar weten wij alles van. Veel acties zijn mede mogelijk gemaakt door hun bijdragen en bereidwilligheid. Daarom willen wij graag een keer iets terugdoen'.

Snel aanmelden
Iedere ondernemer die zich aanbiedt, kan in de 'markthal' in De Vierstee hun mooiste en lekkerste producten en gerechten laten proeven en aanbieden aan de bezoekers. Door de beperkte ruimte is er geen plaats voor alle ondernemers, dus snel aanmelden is een must. Er is plaats voor ongeveer 27 kramen van 2 meter breed. Ook is er de mogelijkheid om een eigen keuze te maken in het etaleren binnen deze ruimte. 'Alle ondernemers moeten iets te maken hebben met eten of drinken. Retail, horeca, catering en kleine zelfstandigen', vult bestuurslid Angelique Kalverda aan. 'En wie weet kunnen ondernemers ook weer iets voor elkaar betekenen na dit evenement'.

Goede doel
De Stichting hoopt natuurlijk ook iets over te houden aan de organisatie van deze dag. Niet voor haarzelf, maar voor het goede doel. Daarom worden onder andere loten verkocht. Plug: 'Alle opbrengsten van dit evenement worden gebruikt voor de opzet van een sociaal restaurant 'Aan de Keukentafel' in De Vierstee. De stichting vindt dat iedereen erbij hoort in de samenleving en hoopt op deze manier mensen met elkaar in verbinding te brengen. Gezellig samen kunnen koken en eten en op deze manier natuurlijk kunnen bijdragen aan een leefbare gemeenschap'.

Plaatselijke bekenden
'Aan de Keukentafel' heeft als doel mensen aan elkaar te binden, er voor elkaar te zijn, nieuws en het dagelijks leven met elkaar te bespreken en een luisterend oor te bieden. Eigenlijk gewoon een keukentafel waar bewoners uit de wijk en uit Maartensdijk elkaar kunnen ontmoeten, voor alle mogelijke gezindten, maatschappelijke en culturele achtergronden. 'Dit restaurant heeft een signaalfunctie, gericht op de gasten en vrijwilligers met betrekking tot maatschappelijke problematieken. Dat iedereen bereid is naar de ander te luisteren en op weg te helpen, met het vinden van de juiste ondersteuning, hulp en zorg', licht Kalverda toe. 'Soms komen ook plaatselijke bekenden meeëten, een politieagent, of een brandweerman, kunstenaars, muzikanten of een ondernemer'. Boodschappen voor 'Aan de Keukentafel' worden bij de plaatselijke ondernemers gedaan, om een bijdrage te leveren aan de groei van de lokale economie.

Programma
Het programma van De Smaak van Maartensdijk begint om 15.00 uur en eindigt rond 21.00 uur. Een uur vantevoren kunnen deelnemende ondernemers met elkaar kennismaken en mogelijk wat netwerken. De deelnemende ondernemers mogen vrijwillig een prijs/ prijzen ter beschikking stellen voor een loterij, allemaal voor het goede doel. Met de opbrengst kunnen bijvoorbeeld terrines, gamellen, een (regenereer-)oven, servies en meubilair worden gekocht voor 'Aan de Keukentafel'. Tijdens deze gezellige dag onthult kunstenaar Phillip van der Zeeuw vier schilderijen. Meer informatie over De Smaak van Maartensdijk is te vinden op hun Facebookpagina.