Esmee en Emma op het hoogste schavot.
Esmee en Emma op het hoogste schavot.

Esmee Priem kampioen van West Europa

Algemeen Sport

Het kan niet op voor Esmee Priem deze zomer. In juli werd de Irene Beach-speelster al kampioen van Nederland onder 19 jaar. In een zonnig Hoek van Holland wist ze daar een nog veel mooiere prijs aan toe te voegen. In de categorie onder 21 jaar werd de snelle verdedigster samen met Emma Piersma uit Sneek kampioen van West Europa.

Al snel werd duidelijk dat de 17-jarige Esmee en de 16-jarige Emma tot de favorieten behoorden. In de poulefase werden Portugal, Frankrijk, Duitsland, België en Spanje gedecideerd aan de kant gezet. In de halve finale was ook Portugal kansloos waarna alleen Duitsland 1 nog tussen de Oranje meiden en de titel stonden. Een lastige opgave omdat het Duitse team met twee 20-jarige speelsters een stuk meer ervaren was. De eerste set van de finale ging overtuigend naar de Duitse dames, te veel eigen fouten van Nederland leidde tot een kansloze 21-11 nederlaag. De tweede set tapten Piersma/Priem uit een ander vaatje, er werd moeilijker geserveerd en tactisch slimmer gespeeld. Vanaf het begin van de tweede set stonden de Duitsers onder druk en toen Esmee Priem ook nog eens een paar onmogelijke ballen verdedigde, kantelde de wedstrijd volledig. De tweede set werd overtuigend met 21-11 gewonnen waarna de derde set ook ruim gewonnen werd en de titel binnen gehaald werd.

Irene Beach trainster Erna Everaert was erg trots op haar pupil: 'Esmee heeft het laatste jaar enorme stappen gezet, ze was zondermeer de beste verdedigster van dit toernooi en ze speelt een stuk constanter dan een jaar geleden. Als zij zich zo blijft ontwikkelen kunnen we nog mooie dingen van haar verwachten.'             (Michel Everaert)