Maks Wartena is verslingerd aan zijn Puch.
Maks Wartena is verslingerd aan zijn Puch.

Puchclub organiseert Puch66 Zomerrit 2017

Algemeen Sport

door Walter Eijndhoven

Zondag 20 augustus organiseert de Puch- en Tomosclub Hollands Midden voor de 12e keer de Puch66 Zomerrit. De hele rit staat in het teken van de Summer of Love 1967, nu precies vijftig jaar geleden. Dat is een feestje waard voor de deelnemers. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen kijken.

Dit jaar is veel aandacht voor de Summer of Love 1967. Op radio en TV wordt hieraan veel aandacht besteed. Optredens van The Beach Boys in Rotterdam en Raalte staan op het programma. En hoe kan het ook anders: Puch66 viert mee.

Culturele Revolutie
Oudere jongeren zullen merken als Puch en Tomos ongetwijfeld kennen en velen zullen met weemoed aan de jaren '60 en '70 terugdenken. Op de Puch, met de wind door de haren, hun geliefde achterop, de vrijheid tegemoet. Eén van hen is Maks Wartena uit Bilthoven en groot liefhebber van het cultmerk. 'Voor mij staat Puch voor vrijheid, het symbool van de culturele revolutie tegen gezag in het algemeen. In mijn jonge jaren heb ik altijd Puch gereden, overal was ik te vinden met mijn brommertje. Ik nam 'm mee naar school en naar m'n werk. Ik was werkelijk helemaal gek van dat ding uit Oostenrijk. Heel vreemd, dat de Puch eigenlijk alleen in Nederland een grote hit was. Elders in Europa was dat veel minder. Ik had er in ieder geval veel plezier van. Maar, zoals dat vaker gebeurt, je gaat studeren, trouwen, krijgt een gezin en dan verdwijnt de Puch uit beeld', vertelt Maks. 'Tot ik op een goede dag, ergens in 2007, op de Hessenweg liep, in een groepje van een man of tien. Daar kreeg ik een artikeltje onder ogen die verwees naar de Zomerrit van dat jaar'. Maks' gedachten gingen direct weer terug naar die mooie tijd in de jaren '60. In 1968 had hij zijn Puch VS50 ingeruild voor een Renault, maar zijn liefde voor de Puch bleef, bleek achteraf.

Graddus
'Die dag op de Hessenweg was ik meteen verkocht. Thuisgekomen ben ik direct op internet gaan zoeken en vond ik uiteindelijk een leuk geel brommertje in 2e Exloërmond in Drenthe, bij Graddus. Het was natuurlijk niet naast de deur, maar ik ben toch gaan kijken. Daar aangekomen zag ik haar staan: mijn Puch. En weet je, toen ik over het stuur keek, naar de koplamp, kwam dat warme gevoel van veertig jaar geleden weer terug'. Maks werd lid van de Puch- en Tomosclub Hollands Midden, een club met zo'n kleine honderd leden. Natuurlijk wilde hij meer weten over de Puch en het onderhoud daarvan. 'Dat brommertje is je hobby, dus je wil daar graag zoveel mogelijk over weten. In groepsverband organiseren wij sleuteldagen, dus daar ga ik vaak heen. Onze leden Henk en Fred weten alles over onderhoud en helpen iedereen graag met hun Puch of Tomos. Ik wilde ook meer weten over onderhoud en heb Henk gevraagd of hij stap voor stap wilde uitleggen wat ik moet doen bij reparaties. Sindsdien weet ik veel meer over het onderhoud van mijn Puch'.

Zomerrit
Martijn, de zoon van Maks, is ook gek op brommers en kocht een paarse Puch MV50 bij Graddus. Later heeft hij zelfs nog een tweede paarse Puch gekocht. Geregeld maken vader en zoon tochten met hun brommertje. Zondag 20 augustus organiseert de Puchclub de 12e Zomerrit. Deelnemers vertrekken om 12.15 uur en rijden die dag ongeveer 80 kilometer. Plaats van samenkomst en vertrek is het gebouw van Scoutinggroep Agger Martini aan de Dierenriem 10 in Maartensdijk. Ook belangstellenden zijn van harte welkom. DJ Ivo van Radio 538 draait hits uit voornamelijk 1967. Verder staan er allerlei stands. Het terrein is ingericht alsof je in 1967 rondloopt.

Net als voorgaande jaren wordt ook nu weer geld opgehaald voor het goede doel, met als slogan: 'Samen komen wij steeds dichterbij'. Aan het einde van de dag hopen de leden weer een mooie cheque te mogen uitreiken aan KWF voor Alpe d'Huez.

Wie meer wil weten over de Puchclub of de zomerrit kan informatie vinden op: www.puch66.nl