De Mol Moncourt legt zijn theorie uit op YouTube.
De Mol Moncourt legt zijn theorie uit op YouTube.

Verzet tegen huidige natuurkundetheorieën

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Wetenschappers nemen hem niet serieus, kijken niet eens naar zijn theorie en schuiven het achteloos opzij. Toch probeert Eric de Mol Moncourt uit De Bilt steeds weer een voet tussen de deur te krijgen in die grote wetenschappelijke wereld, om de universiteit en haar wetenschappers te overtuigen van zijn gelijk.

'Waarom vallen mensen, dieren, planten, tafels, auto's en andere objecten niet van de aarde?' Door de zwaartekracht, weet iedereen. Al zijn hele leven is De Mol Moncourt geïntrigeerd door zwaartekracht en andere natuurkundige theorieën. Iets zomaar aannemen wat anderen zeggen, is niet zijn stijl. Misschien is wel een heel andere kracht verantwoordelijk voor het op de aarde houden van objecten, denkt hij.

Kwantrons
De Mol Moncourt is een heel andere mening toegedaan dan de wetenschappelijke wereld. Ondanks dat hij geen universitaire studie heeft gedaan, denkt hij toch dat andere krachten hierin een rol spelen. Zwaartekracht bestaat niet volgens hem, maar alles op deze aardbol wordt op de aarde geduwd door 'kwantrons', een zelfverzonnen naam voor een onzichtbaar deeltje om ons heen. De aarde trekt dus niet aan een object door middel van zwaartekracht, maar kwantrons duwen een object op de aarde. Alles en iedereen is volgens De Mol Moncourt omgeven door onzichtbare deeltjes.

Natuurkundewetten
Als zijn theorie waar is, zou dat de hele hedendaagse fysica op zijn kop zetten. Einstein, Bohr, Dalton, Kepler, grote namen binnen de natuurkunde zouden een deel van hun theorieën overboord moeten gooien als De Mol Moncourt zijn gelijk bewijst. Maar zover is het nog lang niet. Sterker nog, wetenschappers keuren de Biltenaar geen blik waardig. 'Ik heb zelfs een keer een mail gekregen van een hoogleraar, met de vraag of ik wil stoppen met het op het verkeerde been zetten van studenten', vertelt De Mol Moncourt gefrustreerd. 'Zij nemen mij gewoon niet serieus, omdat ik geen studie heb gedaan. Om zoveel mogelijk kennis op te doen over natuurkundige theorieën las ik alles wat los en vast zat over de theorieën van Einstein, maar ook over de andere grote wetenschappers die aan de wieg stonden van de natuurwetenschappen: Galileï, Dalton, Max Planck, Niels Bohr en Isaac Newton', vertelt De Mol Moncourt. 'De basis van de natuurkunde is logisch van opzet en metingen tonen aan dat de meeste natuurkundewetten wel kloppen. Een aantal theorieën is echter nog onvoldoende doorgrond. Op basis van wat ik heb gelezen, gezien en ervaar, probeer ik, naast de theoretische natuurkunde, de fysieke werking ervan op geheel eigen wijze te beschrijven', vertelt hij verder. Vorig jaar stelde De Mol Moncourt, na uitgebreid onderzoek, zijn theorie op schrift en kwam zijn boek 'Inspirerend nieuw natuurkundeconcept' uit. Hierin probeert hij op eenvoudige wijze uit te leggen wat er in en rond de natuur gebeurt en hoopt hij aan te tonen dat de natuur eigenlijk heel simpel in elkaar steekt.

Miljoenen berekeningen
Na het verschijnen van zijn boek kreeg De Mol Moncourt nog steeds geen aandacht vanuit de universitaire wereld. De Mol Moncourt: 'Ik vind het echt jammer dat zij niet eens de moeite nemen om mijn theorie te bekijken, terwijl al mijn berekeningen echt kloppen. Inmiddels ben ik gewoon verder gegaan met mijn eigen theorie, voor mijzelf weet ik gewoon zeker dat ik niets over het hoofd heb gezien. Sommige onderdelen hebben mij wel veel hoofdbrekens gekost, tot hoofdpijn aan toe. Ik wilde alles berekenen. Omdat ik nu eenmaal geen wetenschapper ben en niet over de rekenprogramma's beschik, waarover onderzoekers wel beschikken, ben ik op internet gaan zoeken naar diverse wetenschappelijke rekenprogramma's. UIteindelijk vond ik een goed programma'. Om dit programma op de juiste manier te gebruiken, moest De Mol Moncourt wel de programmeertaal leren. Drie maanden deed hij erover voor hij alle ins en outs kende en zijn eigen theorie eindelijk kon staven met berekeningen. 'De computer kan sneller rekenen dan ik en het blijken, achteraf gezien, zelfs miljoenen berekeningen te zijn geworden', legt De Mol Moncourt uit.

Het resultaat van alle hoofdbrekens en de miljoenen berekeningen staat nu op YouTube. De Mol Moncourt: 'Ik beloof dat de film zeker de moeite waard is om te bekijken. Het is wel een film voor mensen die serieus zijn geïnteresseerd in de hedendaagse natuurkunde, scheikunde en sterrenkunde, dus hopelijk een redelijk breed publiek. Gezien het publicatiebereik, dat in mijn beleving niet groot genoeg kan zijn, is de documentaire in het Engels gerealiseerd. De film duurt 52 minuten, dus je moet er echt even rustig voor gaan zitten. Er zit veel leesvoer in, maar dat heb ik echt nodig gehad om de theorie goed uit te kunnen leggen. Natuurlijk is dit mijn persoonlijke theorie, dat voor mij een nieuw inzicht tot veel natuurkundige vraagstukken biedt, echter ik kan nu zeggen dat ik de werking van de natuur begrijp'.

Belangstellenden kunnen de film bekijken via YouTube: 'dutchphysics2017'.

De Mol Moncourt staat altijd open voor kritiek. Iedereen kan hem bereiken op zijn e-mailadres: ewamoncourt@gmail.com