Robbert, Demi en Els van de Schaapskooi in Bilthoven zijn druk bezig alle ingeleverde doppen te sorteren.
Robbert, Demi en Els van de Schaapskooi in Bilthoven zijn druk bezig alle ingeleverde doppen te sorteren.

Plastic doppen voor training geleidehonden

Algemeen Algemeen

door Kees Diepeveen

Veel Maartensdijkers weten de weg te vinden naar Prinsenlaan 15 in Maartensdijk waar Marcel Assink een inleverpunt beheert van plastic doppen. Deze doppen worden verkocht aan afvalverwerkende bedrijven, die de doppen sorteren en daarna vermalen zodat er weer duurzame producten van gemaakt kunnen worden. De opbrengst van de verkoop aan deze bedrijven gaat naar het KNGF voor training van geleidehonden. Een geleidehond vergroot de bewegingsvrijheid en de zelfstandigheid voor mensen met een beperking.

´Ik doe dit nu twee jaar en ben klein begonnen. Mijn drijfveer komt uit de horeca waar ik zag hoeveel doppen er wel niet weggegooid werden. Toen dacht ik: een afvalstroom kan een grondstoffenstroom worden. In het begin werden de doppen aan de deur afgeleverd of in zakken op het erf gezet´ aldus Assink ´Vrij snel ben ik overgegaan tot het plaatsen van een duidelijk herkenbare kliko waar mensen hun verzamelde doppen in kunnen doen. Mijn indruk is dat het leeft in Maartensdijk. Zo is bijvoorbeeld de School met de Bijbel een goede leverancier van doppen. Twee moeders brengen elke 14 dagen zakken met doppen. Met de bijdrage van de school heb ik elke 14 dagen een volle container. Opbrengst ongeveer 40 kilo´.

KNGF
Vroeger regelde het KNGF dit proces. De doppen werden bij de innamepunten in Nederland door een vervoerder opgehaald. Echter door recente daling van de grondstoffenprijzen bracht de opbrengst van de doppen nog nauwelijks meer op dan de transportkosten. Om het anders te organiseren zou het KNGF mensen in dienst moeten nemen. Financiering hiervan zou mede uit de opbrengst van de doppen moeten komen. Het KNGF heeft toen aangegeven met het inzamelen van doppen te willen stoppen.

Verspilling tegengaan
Assink gaat er even goed voor zitten. ´Toen hebben alle vrijwilligers gezegd dat onacceptabel te vinden. Ten eerste wordt er veel ingezameld in Nederland en ten tweede moet verspilling worden tegengegaan. De particuliere inzamelpunten blijven en het transport van inleverpunten naar afvalverwerkende bedrijven wordt nu door vrijwilligers gedaan die deze ritten zelf sponseren. De uitbetaalde bedragen worden door de vrijwilligers overgemaakt aan het KNGF voor opleiding van geleidehonden.

Verdubbeling
Trots geeft Assink aan: ´De vrijwilligers onder elkaar hebben aangegeven te streven naar een verdubbeling van het ingeleverde totaal van 2016. Dat was 100.000 kg. Omdat het leeft in Nederland durven wij als vrijwilligers die uitdaging aan. Met de ton van vorig jaar konden 7 geleidehonden worden getraind. Dus wanneer onze missie slaagt kunnen van de opbrengsten 14 nieuwe honden getraind worden. En daar doen wij het voor´.

Reinaerde
De opbrengst van de doppen is hoger wanneer deze gesorteerd worden aangeboden aan de afvalverwerkers. Daar heeft Assink een oplossing voor bedacht. Het sorteerwerk wordt uitbesteed aan kinderboerderij de Schaapskooi van Reinaerde voor mensen met een beperking. Beheerder van de buurtboerderij Dos Schaafsma is blij met het extra werk. ´Het is vooral werk wanneer het slecht weer is. Het is een zinvolle besteding en onze cliënten vinden het leuk werk om te doen. Ze weten ook waarvoor ze het doen. Eén maal per 14 dagen komt Marcel Assink de doppen brengen. Het is voor ons een vorm van maatschappelijk ondernemen. Het sorteerproces is gericht op drie slagen. Het gaat om witte en gekleurde doppen van hard plastic. Alles wat daar niet onder valt gaat eruit en komt bij het reguliere afvalmateriaal. De folies moeten ook uit de doppen worden gehaald zodat alleen de zuivere hardplastic dop overblijft´.

Doosje melktandjes
Assink komt tijdens het gesprek tot de conclusie dat vanuit zijn inzamelpunt in Maartensdijk rond de 1000 kilogram doppen per jaar netto wordt aangeboden bij de afvalverwerkende bedrijven. Lachend geeft Assink aan: ´ik zeg speciaal netto want er worden niet alleen doppen ingeleverd. Ik kwam ook batterijen tegen en zelfs een doosje melktandjes en een gehoorapparaat. De mensen denken dat dit nog geld waard is en doen het er daarom maar bij. Daar kunnen we natuurlijk niks mee. Daarom is een goede sorteerslag erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Het gaat echt om harde witte en gekleurde doppen´.

Assink blijft het heel leuk vinden om dit inleverpunt in de lucht te houden. ´Mensen attenderen elkaar op het bestaan van het inleverpunt zodat steeds meer mensen de weg naar Prinsenlaan 15 weten te vinden. Voor zover ik weet ben ik de enige in Maartensdijk die dit doet. Ik hoop dat steeds meer mensen hun doppen verzamelen en hier in de kliko komen inleveren. Voor meer informatie zie www.KNGF.nl  

De kliko staat prominent aan de Prinsenlaan 15. Op het pamflet wordt uitgelegd wat het belang is van het inzamelen van doppen.