In Hollandsche Rading worden voorbereidingen getroffen zoals het verleggen van kabels en leidingen en kappen van bomen. In november 2017 zal een begin worden gemaakt met de inrichting van het werkterrein bij de Onderdoorgang Vuursche Dreef.
In Hollandsche Rading worden voorbereidingen getroffen zoals het verleggen van kabels en leidingen en kappen van bomen. In november 2017 zal een begin worden gemaakt met de inrichting van het werkterrein bij de Onderdoorgang Vuursche Dreef.

Project A27 op schema

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Momenteel wordt druk gewerkt aan de verbreding van de A27 en A1 tussen o.a. Utrecht-Noord, het knooppunt Eemnes en aansluiting Bunschoten-Spakenburg. Het project is de eerste om de regio beter bereikbaar te maken. Er volgen nog twee projecten, Hoevelaken en het project Ring Utrecht.

De 2 rijkswegen zijn volgens Rijkswaterstaat van cruciaal belang voor de regio en voor het verkeer, dat vanuit het zuiden, oosten en noorden van Nederland naar de Randstad gaat. Bovendien zijn de grote economische centra, zoals Schiphol en de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, met hun achterland verbonden via de infrastructuur van de regio Utrecht. Om de bereikbaarheid en doorstroming te verbeteren krijgt de A27 tussen aansluiting Utrecht-Noord en knooppunt Eemnes in beide richtingen een extra rijstrook; er zijn dan in beide richtingen drie rijstroken. Op de A27 komt een spitsstrook van de aansluiting Utrecht-Noord naar de aansluiting Bilthoven. De aansluiting Hilversum op de A27 wordt aangepast en er komt ruimte vrij voor natuur en landschap. Verder komt er stil asfalt: tweelaags zeer open asfalt beton (zoab), dat het geluid van autobanden beter absorbeert en worden viaducten verbreed. Met name inwoners van Groenekan, Maartensdijk en Hollandsche Rading, die langs de snelweg wonen, zullen dit merken. Er komen geluidarme fluistervoegen op alle voegovergangen bij viaducten. Ook worden bestaande geluidschermen vervangen en plaatst men nieuwe ter hoogte van Groenekan, Maartensdijk-West en Hollandsche Rading-West.

Start
De werkzaamheden aan de weg startten onlangs. Tot nu toe was er op de A27 zelf weinig verkeershinder, mede ook omdat de (voorbereidende) werkzaamheden bestonden uit het verleggen van kabels en leidingen, kappen van bomen en regulier onderhoud. De hinder voor het verkeer bleef ook beperkt tot het tijdelijk afsluiten van een rijstrook in de avond en nacht voor het kappen direct langs de A1 en A27 en de afvoer van stammen. Sylvia de Bres is woordvoerder namens Rijkswaterstaat: 'Voor wat betreft de stand van zaken: Volgens de omgevingsmanager ligt het project op schema. Vanaf begin juli zijn de grote werkzaamheden gestart. Er zijn informatieavonden geweest in de voorafgaande periode over het hele tracé en ook specifiek in Groenekan. In oktober is er nog een informatieavond in Hollandsche Rading en in aug/sept. een inloopspreekuur voor bewoners van Maartensdijk'.

Kalender
Sylvia de Bres vervolgt: 'Speciaal voor dit project is een website aangemaakt met o.a. informatie over Natuur, Omgeving, Bewoners en Nieuws: www.verbredinga27a1.nl. Hier treft u ook info over de hinderkalender en planning. Er is ook een filmpje gemaakt over wat het project inhoudt 'A27/a1 in 5 minuten'. Klik hier om het filmpje te bekijken. De werkzaamheden aan de Onderdoorgang Groenekanseweg met de daarbij behorende overlast zijn overdags en 's nachts grotendeels in de periode juli 2017 - 14 september 2017. De eerste werkzaamheden aan de aansluiting Bilthoven zullen grotendeels plaatsvinden tussen eind augustus 2017 en eind oktober 2017. Dan zijn de huidige dekken verschoven en is er ruimte in het midden van de aansluiting om het nieuwe viaduct te kunnen bouwen. Meer informatie over de aanpak en hinder tot de nieuwe definitieve situatie volgt nog. Volgens de planning zullen de werkzaamheden aan de Onderdoorgang Dorpsweg Maartensdijk eerst eind september 2017 starten en zal in november 2017 een begin worden gemaakt met de inrichting van het werkterrein bij de Onderdoorgang Vuursche Dreef - Hollandsche Rading'.

Kabelstoring
In onder andere Maartensdijk en Groenekan zijn particulieren en bedrijven vanaf vrijdagmiddag 4 augustus getroffen door een storing van internet, telefoon en televisie. Monteurs uit alle delen van het land gingen aan de slag om de schade snel te herstellen. Gemeld werd dat de storing nog tot ruim in het weekeinde zou kunnen duren. Sylvia de Bres berichtte zaterdag 5 augustus hierover nog: 'Tijdens het aanbrengen van damwanden zijn in Groenekan zes glasvezelkabels geraakt van KPN en Ziggo. Ondanks zorgvuldige voorbereidingen om te kunnen bouwen, komt het voor dat kabels geraakt worden. Monteurs zijn vanaf vrijdagmiddag direct gestart om het zo snel mogelijk te verhelpen'.

Bij het plaatsen van een damwand werden de glasvezelkabels van Ziggo en KPN doorgesneden en zaten veel inwoners een dag zonder internet, televisie en telefoon.
Ter hoogte van de A27/ Groenekanseweg (onderdoorgang Groenekanseweg) wordt het viaduct met 4 meter verbreed. Voor deze verbreding worden de zijkanten aan de westzijde van het viaduct gesloopt.
Gezien vanaf ovonde in Nieuwe Wetering: Op de A27 komt een spitsstrook van de aansluiting Utrecht-Noord naar de aansluiting Bilthoven.