Werk van Nico van den Ham, Frans Sellies en Henk Strietman is in twee kerken in De Bilt te bewonderen.
Werk van Nico van den Ham, Frans Sellies en Henk Strietman is in twee kerken in De Bilt te bewonderen. Foto: Reyn Schuurman

Foto-exposities in kerken

Algemeen Kunst & Cultuur

Tot en met eind augustus worden in de Immanuël- en Opstandingskerk foto's geëxposeerd. In de Immanuëlkerk zijn dit foto's gemaakt door Frans Sellies met het thema 'Kerken'. In de Opstandingskerk hangen foto's van de hand van Renate Oskam, Nico van den Ham en Henk Strietman. Hier is het thema 'Happy Sunday'.

Al sinds zijn tienerjaren is Frans Sellies bezig met fotografie. Met zijn eerste camera maakte hij een start, die uitgroeide tot zijn grootste hobby. Frans noemt zichzelf reisfotograaf; tijdens zijn vele reizen maakt hij foto's van mensen en van natuur- en cultuurlandschappen. Het fotograferen van Unesco World Heritage sites heeft daarin een bijzondere plaats. Ook foto's gemaakt tijdens de zogenaamde 'blue hour' hebben zijn aandacht. Blue hour is de benaming voor het verschijnsel dat 's ochtends voor zonsopkomst en 's avonds net na zonsondergang de lucht en de omgeving een blauwe kleur krijgen.

Happy Sunday
In de Opstandingskerk hangen foto's van de hand van Renate Oskam, Nico van den Ham en Henk Strietman. Renate Oskam (48) is circa vier jaar geleden fanatiek aan het fotograferen geslagen. Door het volgen van diverse fotografiecursussen heeft zij zich in de technische kant van het fotograferen verdiept. Zij fotografeert graag architectuur in (voornamelijk) zwart wit; de laatste tijd zijn daar ook landschappen en stadsgezichten in kleur bij gekomen, veelal in de buurt van haar woonplaats Gouda. Ook door Renate is een groot aantal foto's gemaakt vlak voor zonsopkomst of net na zonsondergang, tijdens het zogenaamde 'blue hour'.

Passie
Voor Nico van den Ham zijn bij het fotograferen het spelen met licht en schaduw en ongewone points-of-view een grote passie. Hij maakt graag reizen naar landen met overweldigende natuur en landschappen, waar de aarde nog woest en ledig is, onbedorven. De laatste tijd maakt hij ook veel time-lapse films van de dynamiek tussen hemelverschijnselen en landschappen. Verder heeft hij zich verdiept in drone-fotografie, waarbij landschappen vanuit een Birdseye-perspectief kunnen worden weergeven.

Frankrijk
Op de foto's van de hand van Henk Strietman zijn 'kraanvogels in de schemering' te zien. In het hart van de Franse Champagne, onder Reims, ligt het Lac du Der-Chantecoq. In het najaar stroomt het meer vol, behalve op de hogere zand- en slikplaten. In het voorjaar vallen grote delen droog. Op hun jaarlijkse trektocht van Noord-Europa naar Zuid-Spanje en terug rusten en eten gedurende enkele weken tienduizenden kraanvogels op de akkers in de buurt. Tegen de avond vliegen zij naar het meer om daar te slapen; in de vroege ochtend stijgen zij massaal weer op. Hun trompetterende roep klinkt van ver.

Exposities
De geëxposeerde foto's zijn gratis te bezichtigen in de Immanuëlkerk, Soestdijkseweg Zuid 49, De Bilt en in de Opstandingskerk, Eerste Brandenburgerweg 34, Bilthoven; in de regel op zondag tussen 11.00 en 12.00 uur en op andere dagen in de week na overleg met Jannie Catsburg, telefoon 030 220 30 91.   (Ria Vossen)