Gerard Nieuwenhuizen besteedt met veel plezier 1½ tot 2 uur per dag aan het schoonhouden van de parkeerplaats achter het Maertensplein.
Gerard Nieuwenhuizen besteedt met veel plezier 1½ tot 2 uur per dag aan het schoonhouden van de parkeerplaats achter het Maertensplein. Foto: Ton van Doorn

Gerard Nieuwenhuizen houdt met plezier de parkeerplaats schoon

Algemeen Algemeen

door Kees Diepeveen

Veel mensen voelen het als een soort maatschappelijke verplichting om hun omgeving schoon te houden ook al gaat dit iets verder dan het eigen territorium. De 81 jarige Gerard Nieuwenhuizen, woonachtig op het Maertensplein, neemt dit wel erg letterlijk. Hij zorgt er voor dat de grote parkeerplaats achter het Maertensplein keurig schoon blijft.

De heer Nieuwenhuizen krijgt nogal eens een complimentje, wanneer de mensen hem bezig zien. De teneur van de complimenten is dat men het mooi vindt dat hij dit doet en de parkeerplaats zo prachtig schoon blijft. Nieuwenhuis met een lach: 'Vaak zeggen ze er ook bij dat ze het niet van me willen overnemen'. De mooiste opmerking die ik heb gekregen was van een man die tegen me zei: Dit was vroeger werk voor een taakgestrafte. Daar moest ik erg om lachen'.

Ruigenhoeksedijk
Op 16 augustus 2016 hebben Gerard Nieuwenhuizen en zijn zus een appartement betrokken dat grenst aan de parkeerplaats achter het Maertensplein. Zij kijken vanuit hun appartement zowel op de parkeerplaats als op het winkelplein. Nieuwenhuizen: 'Wij wonen hier ontzettend naar onze zin. Veel ruimte, alles gelijkvloers en ook veel mensen om ons heen die wij al kenden van de tijd dat wij aan de Ruigenhoeksedijk in Groenekan woonden. Voor ons een schot in de roos'.

Geen concurrentie
Nieuwenhuizen vervolgt enthousiast: 'Ik heb vroeger in de groententeelt en in de veehouderij gezeten en tot 70 jaar gewerkt. Altijd buiten. Nu zit ik veel binnen en wilde graag wat te doen hebben. Ik zag dat het parkeerterrein wat smerig was en bedacht me, dat ik het leuk zou vinden om het schoon te houden. Daar ben ik dus mee begonnen. Ik heb alle gereedschap die daar voor nodig is. Meestal doe ik het 's avonds, omdat er dan weinig auto's zijn. Kan ik overal goed bij. Een enkele keer in de ochtend voordat de auto's komen'. Ik doe het hele plein vanaf de ingang van het appartementengebouw tot aan de Molenweg. Soms wat meer, dan wat minder, maar dat kan want ik heb toch geen concurrentie' grapt Nieuwenhuizen. 'Ik besteed gemiddeld 1½ tot 2 uur per dag aan het schoonhouden, soms verspreid over de dag.

Kleur en fleur
Op het parkeerterrein schuin tegenover het verzamelpunt voor de winkelwagentjes zijn twee ondergrondse containers geplaatst voor het inzamelen van textiel en restafval. Achter deze containers lag een klein stukje braakliggende grond waar Gerard plantjes heeft gepoot. Zijn zus daarover: 'Hij houdt van bloemen en zorgt dat het mooi blijft. Geeft ook een beetje kleur en fleur aan de parkeerplaats'.

Dumpen
Broer en zus vinden het jammer dat er regelmatig van alles wordt gedumpt achter de plasticafvalcontainers. Tuintafels- en stoelen om een voorbeeld te noemen. 'Nieuwenhuizen: 'Het is toch niet zoveel moeite om de gemeente te bellen of even naar de gemeentewerf te rijden. Maar wij zien ook dat er heel veel plastic in de containers wordt gegooid. Dat vinden wij een goede zaak'.