Vrouw met boodschappenmand stond in 1966 al in De Bilt.
Vrouw met boodschappenmand stond in 1966 al in De Bilt. Foto: foto uit de digitale verzameling van Rienk Miedema

Naamplaatje voor Vrouw met boodschappenmand

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Op het Planetenplein voor het Lichtruim staat sinds 2014 een beeld van Job Goldenbeld. Het beeld stond meer dan 40 jaar aan de oostzijde winkelcentrum Planetenbaan, maar moest wijken voor herinrichting. Dat het beeld geen naamplaatje (meer) heeft irriteert gemeenteraadslid Peter Schlamilch behoorlijk.

Job Goldenbeld, was een Bilthovense beeldhouwer en schilder en één van de initiatiefnemers voor de oprichting van het Centrum voor Kunsteducatie De Werkschuit in De Bilt. Het beeld staat nu op een geweldige plek, pal voor Het Lichtruim, met in haar rug de ateliers van De Werkschuit. Goldenbeld was één van de initiatiefnemers die samen het Centrum voor Kunsteducatie De Werkschuit oprichtte, dus een betere plek voor het beeld kon niet gekozen worden.

Aanraken
Schlamilch (Forza De Bilt): 'Zoiets simpels als een naamplaatje op het prachtige standbeeld van Jop Goldenbeld voor het Lichtruim hoeft toch niet zo lang te duren. De maat is nu vol en daarom hebben we het zelf maar geplaatst, in de hoop dat men nu eindelijk wakker gaat worden. Zijn zoon Marco wilde hier graag aan meewerken en is er erg blij mee.'

Zoon Marco is ook beeldend kunstenaar, afgestudeerd aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam en woont en werkt sinds de beginjaren '80 van de vorige eeuw in het Friese Sint Jacobiparochie aan de Waddenzee. Marco geeft al meer dan 25 jaar les aan beginners en (ver) gevorderde cursisten. Op professioneel gebied exposeert hij in binnen- en buitenland. Goldenbeld kwam graag naar De Bilt om op deze wijze opnieuw aandacht te vragen voor het werk van zijn vader: 'Het is een goed voorbeeld van het werk van mijn vader, wiens indrukken en ervaringen werden vertaald in mooie warme bronzen beelden, die altijd uitnodigen om aangeraakt te worden'. Schlamilch is geïnteresseerd in opmerkingen en/of ideeën over het cultuurbeleid in het algemeen en Lichtruim. Mailen kan naar info@forzadebilt.nl

Goldenbeldtennaamstelling.jpg Beeldend kunstenaar Marco Goldenbeld (links) en Forza-voorman Schlamilch na de ‘onthulling’.