Het diamanten bruidspaar met de dochters en twee kleindochters.
Het diamanten bruidspaar met de dochters en twee kleindochters.

Vriendin regelde verkering voor Bep

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Op 18 juli was het zestig jaar geleden dat Giel Doorn en Bep Weijman in Wageningen in het huwelijk traden. Locoburgemeester Hans Mieras kwam het echtpaar Doorn thuis feliciteren met dit huwelijksjubileum. Giel groeide op in Bussum en Bep in Wageningen. Toen ze trouwden was hij 24 en zij 21 jaar oud.

Ze hebben elkaar voor het eerst ontmoet in een park in Wageningen door toedoen van Dicky, een vriendin van Bep. 'Aan de waterkant', zegt Bep. In die tijd van het liedje van Eddy Christiani 'Ik heb je voor het eerst ontmoet daar bij de waterkant' heel populair. 'Dicky had een vriend die in een kazerne in Ede gelegerd was. Ze zei tegen mij dat ze een leuke jongen kende die ze wel iets voor mij vond.' Dat was Giel Doorn die ook in militaire dienst was. Dicky had gelijk, het klikte. Bep heeft na al die jaren nog steeds goed contact met haar.

Bouwkundig tekenaar
Bep ging na haar schooltijd in een winkel werken. Giel Doorn was aanvankelijk timmerman en opzichter in de bouw. Via avondstudies werkte hij zich op tot bouwkundig tekenaar, wat hij tot zijn pensionering bleef. Hij trok na de militaire diensttijd in bij de ouders van Bep in Wageningen. Eerst alleen in de weekenden en later voor vast. In het begin van hun huwelijk woonden ze in bij haar ouders Wageningen. Het echtpaar kreeg twee dochters en heeft vier kleindochters. 'En twee heerlijke schoonzoons', zegt Bep lachend. Ze verhuisden in januari 1961 vanuit Wageningen naar de Troelstraweg in De Bilt. De jongste dochter had astmatische bronchitis en de huisarts adviseerde om dichtbij het bos te gaan wonen. Hij regelde in 1974 dat ze naar de huidige woning in Centrum 2 in Bilthoven konden verhuizen. Met de dochter ging het daarna meteen veel beter.

Vierdaagse
Giel Doorn heeft altijd veel gefietst en nadat hij met pensioen was liep hij 13 keer de Vierdaagse in Nijmegen. Hij wilde die daarna nog graag twee keer lopen, want dan kon hij meedoen met de honderdste Vierdaagse. Helaas lukte dat niet want hij kreeg in één jaar tijd twee nieuwe heupen. Bep heeft altijd veel vriendinnen en buren geholpen, een soort mantelzorg. Nooit deed iemand vergeefs een beroep op haar. Een groot feest wilden ze nu niet houden, maar op 15 juli hebben de kinderen voor een verrassingsfeest gezorgd. Wanneer een kleindochter die nu in Suriname verblijft in augustus naar Nederland komt gaan ze de diamanten bruiloft nog een keer met met alle familieleden vieren.