De plaquette die bij het oorlogsmonument in Bilthoven is aangebracht.
De plaquette die bij het oorlogsmonument in Bilthoven is aangebracht.

Herdenking Japanse capitulatie in Bilthoven

Algemeen Algemeen

Bij het oorlogsmonument naast gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven worden dinsdag 15 augustus om 13.30 uur de slachtoffers van de Japanse terreur tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht. Japan capituleerde 72 jaar geleden op die dag. Daarmee kwam er na Europa ook in voormalig Nederlands Indië een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking in Bilthoven wordt jaarlijks sinds 1995 op hetzelfde tijdstip gehouden als de nationale herdenking in Den Haag. Commissaris van de Koning Willibrord van Beek legt namens de provincie Utrecht een krans en burgemeester Sjoerd Potters namens de gemeente De Bilt. Namens alle aanwezigen leggen de heer en mevrouw van der Linden een krans. Luuk van der Linden houdt een toespraak. Hij is de auteur van het boek Tjampoer Kind. Muziekvereniging Kunst en Genoegen uit Maartensdijk verzorgt onder leiding van Frans de Graaf de muzikale omlijsting.

Tijdens de herdenking in 2010 is door monseigneur Bär bij het oorlogsmonument een plaquette onthuld. Daarmee kregen de slachtoffers van de oorlog in Azië een herkenbaar symbool bij het monument. Er is toen ook grond van een ereveld op Java toegevoegd. Een lang gekoesterde wens ging hiermee in vervulling. Traditiegetrouw plaatsen dit jaar 72 aanwezigen een rode roos in vazen, een voor elk jaar na de oorlog. Iemand van de vierde generatie plaatst daar een witte roos tussen. Na afloop van de plechtigheid is er voor de deelnemers koffie en thee met spekkoek of kwee lapis. Meer informatie is te verkrijgen bij mevrouw Sera de Groot, telefoon 030-2292532. [GG]