De aangrenzende beeldentuin wordt bezocht.
De aangrenzende beeldentuin wordt bezocht.

Open dagen Atelier en Beeldentuin Jits Bakker druk bezocht

Algemeen Natuur & Milieu

door Walter Eijndhoven

Vanaf donderdag 6 juli tot en met zondag 9 juli 2017 waren het atelier 'de kooi' en de aangrenzende beeldentuin aan de Holle Bilt 16-18 in De Bilt opengesteld voor het publiek. Het atelier van de internationaal vermaarde kunstenaar Jits Bakker was voor het eerst sinds zijn overlijden in 2014 voor elke geïnteresseerde toegankelijk. Het stralende zomerweer in combinatie met de sfeervolle ambiance van atelier en beeldentuin, hebben gezorgd voor een brede belangstelling.

Donderdag 6 juli zou Jits Bakker 80 jaar zijn geworden. Zeker een paar honderd geïnteresseerden hebben afgelopen weekend dan ook een bezoek gebracht aan zijn atelier De Kooi en beelden in De Bilt  Jits werkte ruim 50 jaar als veelzijdig kunstenaar in atelier 'de kooi'. Zijn veelomvattende oeuvre wordt inmiddels beheerd door zijn zoon Tibo van de Zand en de Stichting Jits Bakker Collectie, waar Tibo tevens voorzitter van is. Van de Zand betoonde zich enthousiast over de gehouden open dagen: 'Het atelier van wijlen mijn vader is een zeer indrukwekkende en historische plek, je voelt nog steeds zijn aanwezigheid. Alle creaties blijven daarnaast voortleven, en zijn van groot maatschappelijk belang. Daarom is het voor de Stichting ook uiteraard belangrijk om deze vrij toegankelijk te maken'.

Schoolkinderen
Eerder dit jaar al opende het atelier haar deuren voor maar liefst 1000 schoolkinderen in De Bilt, mede onder leiding van vrijwilligers. 'Als Stichting willen we het erfgoed van Jits Bakker niet enkel behouden, ook educatieve doeleinden staan hoog bij de stichting in het vaandel. Het was mooi om te zien dat de leerlingen grote belangstelling toonden voor de kunst van mijn vader en nota namen van de lessen van de enthousiaste gastdocenten', aldus Tibo van de Zand.

Erfgoed blijft
Vlakbij het atelier 'de kooi' bevindt zich het beeldenpark op het Landgoed Beerschoten. Daar staan dertig beelden van Jits. Die omvangrijke kunstcollectie is door hem enkele jaren geleden geschonken aan de provincie Utrecht. De afgelopen tijd was er nogal wat onrust of de beelden op Beerschoten daar zouden blijven, of naar elders zouden worden verplaatst. Het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Utrecht heeft de knoop doorgehakt en besloten dat de beelden blijvend hun plek op Beerschoten behouden. Betrokkenen als de Provincie Utrecht, de Stichting het Utrechts Landschap, de gemeente De Bilt en de Stichting Jits Bakker Collectie hebben instemmend gereageerd op het besluit van de Provincie. Wel zal in onderling goed overleg gezocht worden naar een structuur waarbij een en ander beter voor een breed publiek tot hun recht komt.

Velen van de belangstellenden tijdens de open dagen, bezochten tevens het beeldenpark op het Landgoed Beerschoten. Dat bleek een goede gedachte want het Utrechts Landschap is voornemens op termijn tot een ándere indeling van het park te komen, waarbij het denkbaar is dat de beelden in overleg met de Stichting Jits Bakker Collectie op het park een andere plek krijgen.

Het gastenboek wordt getekend.