Wethouder Hans Mieras: 'De financiële positie is verbeterd, maar we zijn er nog niet.'
Wethouder Hans Mieras: 'De financiële positie is verbeterd, maar we zijn er nog niet.'

Jaarrekening 2016 vastgesteld

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

De gemeenteraad stelde donderdag 22 juni de Jaarrekening 2016 vast. De SP en Fractie Schlamilch stemden tegen. Vijf moties met als onderwerp: verkeersveiligheid bij schoolomgevingen, reclame-uitingen beperken, nieuw besluit Dudokflat, Burgernet actief promoten en veiligheid hoofddoel bij verkeersbeleid, allemaal ingediend door Fractie Schlamilch, kregen geen steun van de raad.

Als voorzitter van de auditcommissie doet Han IJssennagger (Bilts Belang) verslag van het gesprek met de accountant. De accountant verklaarde dat er ten aanzien van de jaarrekening nog wat onzekerheden bij het sociaal domein zijn, omdat de controleverklaringen van de instellingen er niet altijd zijn. De afwijkingen van de werkelijke en de begrote cijfers zijn betrekkelijk groot en dat komt omdat de cijfers zijn gebaseerd op nog minder dan het eerste halfjaar. Verwacht wordt dat er in de toekomst meer tekorten zullen ontstaan als er besparingen door het Rijk worden doorgevoerd. De accountant adviseert in gesprek te gaan met de zorgleveranciers om doelmatigheid te bereiken. Bij de gemeenschappelijke regelingen pleit de accountant voor meer tussentijdse contacten en informatie-uitwisseling. Er blijven punten van zorg bij de Melkweg, ontwikkelingen bij Larenstein en de huuropbrengsten in Het Lichtruim.

Beschouwingen
Kees Lelivelt (VVD) noemt de jaarrekening financieel positief. 'Ondanks de vele vooral financiële en ingewikkelde procedurele mutaties binnen het sociaal domein is de jaarrekening tijdig tot stand gekomen met een goedkeurende accountantsverklaring.' Hanneke de Zwart (D66) constateert dat een behoedzaam financieel beleid ervoor heeft gezorgd dat het voorzichtig beter gaat met de financiële positie van de gemeente. Zij vraagt aandacht voor het accommodatiebeheer. Krischan Hagedoorn (PvdA) concludeert in zijn beschouwing dat op het terrein van werk en inkomen het aantal bijstandsgerechtigden blijft stijgen. Hij ziet geen beweging komen in het probleem sociale woningbouw. Hagedoorn mist een echte visie en ontwikkelagenda bij het sociaal domein. Hij noemt het een positieve ontwikkeling dat het college inwoners bij veel besluiten betrekt.

Reserve
Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) is blij dat de jaarlijkse achteruitgang van het eigen vermogen tot staan is gebracht. Hij concludeert wel dat de financiële positie van de gemeente nog zwak is. Beter De Bilt pleit voor een doortastende visie om een gezonde financiële positie te krijgen. Han IJssennagger (Bilts Belang) blikt jaren terug toen de behandeling van de jaarrekening nog het hoogtepunt van het jaar was omdat er altijd geld over was voor leuke dingen. Wordt een gemeente bij een andere gemeente gevoegd dan verdwijnt de reserve in de grote pot van de nieuwe gemeente en zien burgers er niets van terug. Hij vindt een eigen vermogen van twintig miljoen euro genoeg. Werner de Groot (CDA) concludeert dat de gemeente de gevolgen van de decentralisaties in het sociale domein goed onder controle heeft, maar vraagt alert te blijven. Hij ziet dat het gevoerde beleid zijn vruchten afwerpt. Menno Boer (SP) stelt dat coalitiepartijen zich bij de jaarrekening altijd op de borst kloppen omdat ze het goed gedaan hebben en oppositiepartijen klagen omdat ze vinden dat ze het juist slecht hebben gedaan.

Ouderen
Johan Slootweg (SGP) vindt de jaarrekening er qua inhoud en verslaglegging goed uitzien. De SGP maakt zich zorgen over de schuldpositie van de gemeente. Slootweg hoort veel klachten over het beheer van de openbare ruimte en wil verbetering zien. Hij vraagt het college om eens te kijken naar Buurtzorg. Nico Jansen (CU) ziet dat veel vrijwilligers in de gemeente zich belangeloos inzetten. In de communicatie vraagt Jansen aandacht voor oudere mensen. Hij complimenteert de ambtelijke organisatie voor het goede werk dat wordt gedaan. Peter Schlamilch (Fractie Schlamilch) loopt in snel tempo de jaarrekening door. Hij vraagt of een waardering van 6,6 ten opzichte van 6,0 voor het gemeentebestuur een voldoende stijging is. Hij noemt de website slecht en vindt dat de dienstverlening veel beter moet. De verkeersveiligheid is voor zijn fractie een speerpunt. Hij gaat verder in op onder meer, de Timpe, schoolomgevingen en de Schapenweide. Het dieptepunt van ruimtelijke ordening noemt de hij de 'soap' rond de Dudokflat.

Strategische visie
Wethouder Hans Mieras is het eens met de opmerkingen dat de financiële positie beter wordt, maar dat we er nog niet zijn. 'We kunnen nog wel wat meer kleur op de wangen gebruiken dan waar we nu staan.' Hij beantwoordt de financiële vragen van de fracties. Over het eigen vermogen zegt hij dat het college een eigen vermogen wil waarmee risico's afgedekt kunnen worden. Wethouder Rost van Tonningen wil onderzoeken of er nieuw elan kan worden gegeven aan het samenwerkingsverband van een vijftal gemeenten Q4. Het RDWI werkt hard om mensen vanuit een uitkeringssituatie aan een baan te helpen. Het wegenonderhoud noemt hij een budgettair vraagstuk. Wethouder Anne Brommersma beantwoordt vragen over het sociaal domein. Over samenwerking zegt burgemeester Sjoerd Potters dat hij staat te trappelen om de discussie over de strategische visie vorm te kunnen geven, zodat het college de komende jaren veel beter en dieper zijn partners kan gaan zoeken.