Winnaar van de race: de drakenvleugel (Julianaschool)
Winnaar van de race: de drakenvleugel (Julianaschool)

Zeepkistenrace weer succesvol

Algemeen Jeugd

Zaterdag 10 juni organiseerde De Ronde Tafel weer de jaarlijkse Zeepkistenrace op het grasveld voor de Intertoys in Bilthoven. Totaal deden 35 zeepkisten mee, in drie verschillende categorieën: een snelheidsrace, een snelheidsrace met bel-element en een snelheidsrace met voortstuwing. Voor ieder wat wils dus. Gedurende de races werd door een deskundige jury gekeken naar de meest originele zeepkist.

door Walter Eijndhoven

Het eerste lustrum was een feit. Voor de vijfde keer organiseerden de heren van De Ronde Tafel Bilthoven de zeepkistenrace. Niet alleen een leuk evenement voor de kids, maar voor het hele gezin. Elk jaar organiseren zij een evenement waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. De afgelopen jaren was dit evenement de Zeepkistenrace. Bij elke editie ontstond meer enthousiasme en ondertussen is de race geworden tot wat hij nu is: een familiefestijn dat niet meer weg te denken is in De Bilt. Dit jaar werd de race uitgebreid met een ' Kids-festival' , zodat ook de kleinsten zich konden vermaken.

Samen Verder
Tijdens de race konden deelnemers en toeschouwers loten kopen voor het goede doel: Sportstichting Samen Verder De Bilt-Bilthoven. 'Deze stichting maakt sporten mogelijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen Verder draait op 25 vrijwillige begeleiders en heeft ongeveer 45 sporters onder haar hoede', vertelt presentator Ronald Wustenberg. 'Samen zorgen zij ervoor dat de meest kwetsbare en afhankelijke burgers van de gemeente twee keer per week kunnen sporten (zwemmen en zaalsport) op hun eigen niveau'. Het sociale samenzijn is heel belangrijk voor deze groep. Daarom onderneemt Samen Verder nog veel meer, met als doel beweging en sociale interactie voor sporters. Wustenberg: 'Hierbij kunnen wij denken aan deelname aan de Avondvierdaagse, de zwemvierdaagse, de special obstacle run, maar ook een dagje uit en een kerstbingo. Daarom verheugde het ons dat weer vele loten werden verkocht aan het publiek'.

Stuurdemper
Eén van die deelnemers had er weer zin in. 'Mijn kinderen doen nu voor de vijfde keer mee met de race, met de ' Drakenvleugel' . Nou ja, niet alleen mijn kinderen hoor. Ik vind het zo leuk dat ik eigenlijk ook meedoe', vertelt Radu, een enthousiaste vader van de Julianaschool. 'De eerste twee keer zijn wij kampioen geworden, de derde keer crashten wij en vorig jaar waren wij weer nummer één. De lat ligt ook dit jaar dus weer hoog. Ik heb de kids allerlei aanwijzingen gegeven, hoe snijd ik bochten aan en dergelijke en natuurlijk heb ik weer aan de kist gesleuteld. Dit jaar heb ik onder andere een stuurdemper gemaakt', vervolgt Radu. Aan het einde van de race bleek de Drakenvleugel weer de snelste te zijn in zijn categorie.

'Ook dit jaar werd het evenement weer druk bezocht', vertelt Wustenberg. 'Nieuw dit jaar was de sponsoring door winkeliers en het wordt steeds meer een begrip in De Bilt, een echt kidsfestijn'. Volgend jaar zal de organisatie waarschijnlijk naar een nieuwe locatie moeten uitwijken, door de verkoop van het grasveldje bij de Kwinkelier.

Prijzen
Gewonnen prijzen: in de categorie 4-7 jaar: de 'Zilveren Pijl' (David en Daan van de Theresiaschool. In de categorie 8-12 jaar: de 'Drakenvleugel' (Noah en Cedric van de Julianaschool). De 'scholencup' is gewonnen door de Theresiaschool en de prijs voor voor de mooiste zeepkist ging naar 'Rock and Roll' .

Het opgehaalde bedrag voor de Stichting Samen Verder was nog niet bekend. Voor wie meer informatie wil over de Stichting: www.samenverderdebilt.nl

De hele middag is het gezellig druk op en rond het parcours