Chablis Platenburg van de stichting 'Het Vergeten Kind'.
Chablis Platenburg van de stichting 'Het Vergeten Kind'.

Opbrengst Boekenbeurs Utrecht voor de Stichting 'Het Vergeten Kind'

Algemeen Jeugd

door Rob Klaassen

Dit jaar gaat de opbrengst van de jaarlijkse Boekenbeurs Utrecht, die de gezamenlijke Utrechtse LIONSclubs organiseren, naar Stichting 'Het Vergeten Kind'. Deze stichting komt op voor de belangen van de tienduizenden kinderen in ons land, die niet de kans hebben om als kind op te kunnen opgroeien.

Kinderen, die dreigen ten onder te gaan aan problemen, zorgen en negatieve ervaringen. Zij leven in een thuissituatie die onveilig en onstabiel is doordat hun ouders kampen met ziekte, psychische problemen, armoede of vaak een combinatie. De kinderen kunnen hier niets aan doen, maar zijn er wel het slachtoffer van. Het gevolg is vaak dat eenzaamheid, angst en onmacht hen in de weg staan om zich verder te kunnen ontwikkelen, om vriendschappen te sluiten en om zelfvertrouwen te kunnen opbouwen.

Onthutsend
Recente cijfers van O.A. Jeugdzorg Nederland tonen aan dat het aantal kinderen 0 tot 18 jaar dat door een onveilige en/of instabiele thuissituatie niet thuis woont, oploopt naar 50.000. B.v. alleen al 7.000 kinderen wonen in de vrouwenopvang of maatschappelijke opvang. Deze kinderen zijn medeslachtoffer van huiselijk geweld of hebben dit zien gebeuren. Ook gebeurt het dat zij met hun moeder of vader door allerlei omstandigheden op straat terecht gekomen zijn. Kinderen die een dergelijk iets aan den lijve ondervinden kunnen zich moeilijk sociaal emotioneel openstellen. Zij worden doorgaans opgevangen in sobere ruimten, zonder veiligheid, zonder afleiding en zonder uitzicht op verbetering. Hoe kunnen kinderen met dergelijke ervaringen zich ontwikkelen tot stabiele volwassenen, die volwaardig meedraaien in onze maatschappij?  De Stichting 'Het Vergeten Kind' streeft er naar om kinderen, die in dergelijke omstandigheden terecht zijn gekomen, een zo normaal mogelijk leven te bieden. Een leven in een veilige omgeving met de juiste begeleiding en het doen van activiteiten die past bij hun leeftijd.

Concreet project
Chablis Platenburg is manager bij Stichting 'Het Vergeten Kind'. De opbrengst van de boekenbeurs Utrecht zal besteed worden aan een van hun projecten, namelijk dat van de stichting TIMON. Chablis: "Met dit geld willen we in Zeist een huis opknappen waar 12 jongeren in de leeftijd van 14-18 jaar kunnen wonen en waar zij begeleid kunnen worden. Het betreft een huis van drie verdiepingen. Op de begane grond woont een echtpaar met hun gezin. Op de eerste verdieping komen keukens, natte ruimten e.d. Op de 2e verdieping wonen en leven de jongeren. De bewoners op de begane grond begeleiden, indien nodig, de jongeren. Ook kunnen de jongeren met hun vragen, problemen e.d. terecht bij deze begeleiders. Op deze manier proberen we om jongeren goed voor te bereiden op een zelfstandig leven in de maatschappij. De opbrengst van de boekenbeurs zal specifiek worden besteed om de bovenverdieping van dit huis op te knappen".

De Beurs
Marjolijn Cohen is een van de coördinatoren van de Boekenbeurs Utrecht. 'Deze wordt dit jaar voor de 20e maal gehouden op Hemelvaartsdag. Het is ieder jaar weer een uiterst gezellig gebeuren. Mensen leveren boeken in en mensen kopen boeken. We merken dat veel mensen wachten met zowel het opruimen van de boeken als het kopen van boeken op onze boekenbeurs. We kennen zelfs een aantal mensen die ieder jaar bij ons de boeken weer komen inleveren, die ze het jaar daarvoor bij ons hebben gekocht. Daarna gaat men dan weer verse boeken op onze boekenbeurs kopen. Doordat we de laatste jaren de 'Boekenbeurs Utrecht' in het Oude Tolhuys mogen organiseren, zijn we niet afhankelijk van weersomstandigheden. De netto opbrengst bedraagt doorgaans zo rond de 12000 euro. Hiermee ondersteunen we ieder jaar weer een nieuw goed doel. We vragen daarom dringend aan iedereen hun boekenkasten op te ruimen en de boeken bij ons in te leveren'.

Boeken brengen en halen
Aanmelden voor ophalen kan tot en met 11 mei van maandag t/m -donderdag tussen 16.00 en 20.00 uur via 06-12 53 67 67. De boeken worden op zaterdag gehaald. Brengen kan ook. Iedere zaterdag tot en met zaterdag 20 mei van 11.00-15.00 bij het Oude Tolhuys, Weg naar Rhijnauwen 13-15, 3584 AD Utrecht.

De Boekenbeurs Utrecht wordt op Hemelvaartsdag 25 mei van 09.00-17.00 uur gehouden. De entree bedraagt 2,50 p.p. Kinderen tot 16 jaar gratis. De boeken worden per kilo geprijsd en wel voor € 3,50 per kg voor de eerste 10 kg. Boven de 10 kg wordt € 2,50 gerekend. Op de woensdagavond voor Hemelvaartsdag wordt er nog van 18.00-22.00 uur een pre-sale gehouden. De boeken kosten dan € 5,00 per kg.