Om de woordenschat uit te breiden voor 'hun' deelnemers bracht Mens De Bilt dinsdag 18 april een bezoek aan zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk zodat zij onze taal nog beter leren beheersen.
Om de woordenschat uit te breiden voor 'hun' deelnemers bracht Mens De Bilt dinsdag 18 april een bezoek aan zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk zodat zij onze taal nog beter leren beheersen.

Anderstaligen bezoeken Zorgboerderij Nieuw Toutenburg

Algemeen Algemeen

Dinsdag 18 april brachten deelnemers aan de taallessen van Mens De Bilt een bezoek aan Zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk. Niet alleen een leuk uitje voor hen, maar ook goed om hun woordenschat uit te breiden op het gebied van alles wat te maken heeft met het leven op de boerderij.

door Walter Eijndhoven

Tweemaal per week krijgen anderstaligen Nederlandse les van zo'n twaalf vrijwilligers bij Mens De Bilt aan de Prof.Dr. De Beijeweg 2 in De Bilt. 'Iedere dinsdag-en donderdagochtend worden door vrijwilligers taallessen gegeven in Servicecentrum De Bilt', vertelt Claire Vrijdag, coördinatrice van de Nederlandse taallessen. Zij vervolgt: 'Bij ons is iedereen welkom om die o zo moeilijke Nederlandse taal te leren. Om het zo toegankelijk mogelijk te houden, zijn onze lessen laagdrempelig; dus wanneerf je een keer geen zin hebt om langs te komen, geen probleem. Natuurlijk leert de een ook sneller een vreemde taal dan een ander, maar bij ons is iedereen welkom, van laag- tot hoogopgeleid'.

Gesprekken
Bij Mens De Bilt gaat het niet alleen om taallessen, deelnemers moeten natuurlijk ook leren hoe de Nederlandse maatschappij in elkaar steekt en wat onze waarden en normen zijn. Vrijdag: 'Ik vind het altijd weer bijzonder knap dat zij naar Nederland komen en hier een nieuw bestaan willen opbouwen. Dat valt natuurlijk niet altijd mee voor hen. Tijdens gesprekken op ons Servicecentrum storten zij ook weleens in. Dan zijn onze vrijwilligers er óók voor hen en staan wij hen bij in hun verdriet. Verder helpen wij onze deelnemers met alles wat zij tegenkomen in het dagelijks leven, zoals boodschappen doen, een afspraak maken bij de huisarts, bellen, internetten, formulieren invullen enzovoort, enzovoort'.

Duitsland
De groep deelnemers die Mens De Bilt begeleidt, bestaat uit 18 à 19 nationaliteiten. Zij komen niet alleen uit Syrië, Irak of Iran, maar ook uit China, Japan en allerlei Afrikaanse landen. 'Eén vrouw van 84 komt uit Duitsland, zij heeft daar nu geen familie meer en wil dus graag terug naar Nederland, en wij hebben ook nog iemand uit Bosnië, die is 'met de liefde meegekomen', zoals wij dat noemen. Zoals je ziet helpen wij dus niet alleen deelnemers uit het Midden-Oosten en Afrika, maar ook uit Europese landen als Bosnië en Duitsland'.