De bushalte met abri en invoegstrook nabij het RIVM die de raad bij het gemeentehuis niet wil.
De bushalte met abri en invoegstrook nabij het RIVM die de raad bij het gemeentehuis niet wil.

Bestemmingsplan bij gemeentehuis

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

De gemeenteraad stelde 20 april het bestemmingsplan Soestdijkseweg-Zuid ter hoogte van het gemeentehuis vast. Door een aangenomen amendement ingediend door Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) werd daaraan toegevoegd: met uitzondering van de bushaltes en de geplande oversteek ter hoogte van Soestdijkseweg 165.

Daarnaast kregen twee amendementen ingediend door Menno Boer (SP) een meerderheid. Die houden in dat de haltes bij het gemeentehuis niet vrijliggend worden aangelegd maar dat bussen stoppen op de rijbaan, en de aanleg van een voetpad vanaf de haltes richting het gemeentehuis. Doel van het bestemmingsplan is het realiseren van een hoogwaardige, snelle en comfortabele openbaar vervoerverbinding tussen station Bilthoven en Utrecht Science Park De Uithof. Tevens het verbeteren van de doorstroming, bereikbaarheid, leefbaarheid en aantrekkelijkheid door een betere benutting van de infrastructuur van de Soestdijkseweg-Zuid.

Discussie
Het werd een langdurige discussie waarin de meningen heel verschillend waren. Krischan Hagedoorn (PvdA) vindt dat teveel aandacht is voor het autoverkeer. Werner de Groot (CDA) wil het plan snel vaststellen om subsidie binnen te krijgen Johan Slootweg (SGP) vindt snelheid ten koste gaan van een plan dat beter kan. Nico Jansen (CU) vraagt aandacht voor het oversteken bij het gemeentehuis. Van de vier ingediende moties werden er twee, ingediend door Michiel van Weele (D66) en Kees Lelivelt (VVD), aangenomen. De ene vraagt om af te zien van het plaatsen van abri's bij de halteplaatsen nabij Jagtlust en de andere om bij de inritten naar Jagtlust af te zien van eenrichtingsverkeer.

Onuitvoerbaar
Wethouder Hans Mieras ziet in de discussie dat voor een groot deel van de raad de ruimtelijke impact die wordt voorgesteld groter is dan hun lief is. 'Ik proef dat bij velen de balans teveel is doorgeslagen naar de verkeerswaarde en dat de ruimtelijke impact daarvoor groot is. Maar dat maakt het geen slecht voorstel.' Verder constateert hij dat de denkrichtingen heel divers zijn. De wethouder stelt dat op toekomstige verkeersstromen wordt geanticipeerd door nu maatregelen voor te stellen waarbij de life science-as een rol speelt. Hij geeft aan dat hij de amendementen van de SP eerder als onuitvoerbaar heeft bestempeld. De wethouder zegt deze amendementen mee terug te nemen naar het college en dat hij terugkomt naar de raad met wat het college besluit. Hij sluit niet uit dat hij blijft bij de conclusie dat het onuitvoerbaar is.