Wim en Hella van Schaik tussen (oud-)dorpsraadsleden.
Wim en Hella van Schaik tussen (oud-)dorpsraadsleden.

Groenekanse dorpsraad neemt afscheid van nestor

Algemeen Algemeen

Donderdag 20 april nam de dorpsraad van Groenekan afscheid van haar nestor, Wim van Schaik. Wim van Schaik (93) was welhaast vanaf de prehistorie van de dorpsraad betrokken bij dit instituut. Hoewel de exacte start van de raad enigszins in nevelen gehuld blijft lijkt een veilige aanname dat het begin in de huidige dorpsgeleide vorm ergens rond 2004 moet liggen.

Tijdens een geanimeerd etentje bij bistro Naast de Buren memoreert voorzitter Marius van den Bosch een hele rits aan activiteiten waarbij Wim als aanjager, motor en/of niet  aflatende duwer een vaak doorslaggevende rol heeft gespeeld. Uit die lange lijst een beperkte greep: de JOP aan de Kastanjelaan, de Visie van Groenekan, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, fort Ruigenhoek, beheerplan Bos Voordaan en diverse verkeersmaatregelen op de Groenekanseweg.

Wim van Schaik tackelde vaak stevig maar speelde nooit op de man. Hij duelleerde altijd op inhoud, met kennis van zaken, nauwgezet en zeer vasthoudend, met passie, maar altijd kritisch constructief meewerkend. 'En als het niet over links lukte dan maar over rechts.'

Onderscheidingen
Wim heeft inmiddels zo'n beetje alle onderscheidingen die op gemeentelijk en lokaal niveau beschikbaar zijn in zijn prijzenkast staan. Dus moest de dorpsraad een nieuwe onderscheiding in het leven roepen. Dat is een rijk bewerkte sleutelring geworden waaraan de sleutels van Groenekan een plaats kunnen krijgen. Daarmee heeft deze raad en passant wellicht een nieuwe en in de toekomst ongetwijfeld fel begeerde Groenekanse onderscheiding in de markt gezet. Namens de hele dorpsraad bedankt de voorzitter Wim voor zijn grote en niet aflatende inzet voor de Groenekanse publieke zaak en Hella van Schaik voor de onmisbare stille kracht die dat mede mogelijk maakte.

(Frank Klok)