Violen in velerlei kleuren.
Violen in velerlei kleuren.

Voorjaar bij Karel Hendriksen Tuincentrum

Algemeen Natuur & Milieu

door Walter Eijndhoven

Karel Hendriksen Tuincentrum aan de Tolakkerweg in Hollandsche Rading is weer helemaal gericht op het komende voorjaar. Niet alleen met een uitgebreide collectie tuin- en kamerplanten, maar ook voor sfeerartikelen, gereedschappen, dierbenodigdheden en allerlei tuingereedschappen bent u bij hen aan het goede adres.

Het tuincentrum is weer helemaal ingericht op het komende voorjaar, met een lentefrisse look. Bij veel tuinliefhebbers kriebelt het weer om de handen uit de mouwen te steken en wat is dan leuker om bij een tuincentrum langs te gaan om in te kopen, en de auto of fietstassen volgestouwd met planten, huiswaarts te keren. 'Als vroeg in maart de zon maar even schijnt, krijgt de ware tuinliefhebber het direct op z'n heupen. Als tuincentrum moeten wij daarop voorbereid zijn. Wij hebben dan ook ons uiterste best gedaan om, voor het voorjaarsseizoen begint, weer alles up-to-date te hebben', vertelt Karel Hendriksen. Hij vervolgt: 'Wij hebben onder andere de tafels verbreed, zodat onze klant meer keuze heeft uit verschillende planten en dergelijke. Ook pasten wij onze routing weer aan, elk jaar is dat iets anders'.

Trends
Net als andere tuincentra, gaat ook Karel Hendriksen mee met de laatste trends. In het vroege voorjaar bieden zij alweer de eerste violen aan, niet alleen in (zinken) bakken, maar ook in grote hangzakken, in diverse kleuren. Hendriksen: 'klopt, maar dat is niet het enige hoor. Wat ook erg in is, zijn tuinkruiden, om over het eten te strooien, of in de thee. Wij verkopen bijvoorbeeld citroenverbena, voor in de thee. Dit kruid staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen bij nervositeit en slapeloosheid. In Nederland kan zo'n struik tot 60 centimeter hoog worden. Elke dag kun je een topje van deze plant nemen, heet water erop en je hebt heerlijke citroenthee. De plant kan nu al naar buiten'.

Kruiden
In deze tijd zijn ook de Italiaanse kruiden weer volop verkrijgbaar: rozemarijn, kerry, lavendel, salvia en tijm. Ook deze kruiden kunnen in potten in de keuken staan. 'Iedereen kent lavendel wel, als hij ooit eens in Zuid-Frankrijk is geweest, of in Italië. Van die enorme velden, met paarse struiken', vertelt Hendriksen. Hij vervolgt: 'Lavendel zijn er niet alleen in paarse, maar bloeit ook in witte en roze kleuren. Ook in Nederland past de plant in iedere tuin en kan prima in de pot. Ook tijm is een Zuid-Europese soort. Wist je dat in Nederland ook drie soorten voorkomen? Van de bloemen en bladeren kan ook weer thee worden gemaakt. Bovendien is ook dit kruid goed voor de luchtwegen, voornamelijk tegen hoesten en symptomen van astma'.

Populair
Natuurlijk heeft Karel Hendriksen Tuincentrum haar bezoeker nog veel meer te bieden: Tuingereedschappen, barbecues, dierbenodigdheden, kamerplanten, voor ieder weer wat wils. Volgende week komen de eerste margrieten weer binnen en ook de eerste groenten zijn binnenkort weer te koop. Populair is ook de framboos. Hendriksen: 'De framboos is inderdaad in opmars. Vooral de pot met vier soorten frambozen is erg in trek. Elke dag kun je je eigen frambozen plukken. Lekker toch?'