VVD ook in De Bilt weer grootste partij

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

De gemeente De Bilt had bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart een opkomstpercentage van 87,74 procent. In 2012 was dat 82,67 procent. Omdat binnen de gemeente in ieder stembureau gestemd kan worden zijn de percentages per wijk of dorp niet zuiver te geven. Het stembureau in De Bremhorst had bijvoorbeeld een opkomstpercentage van 105,55 procent.

Als de inwoners van de gemeente De Bilt de Tweede Kamer gekozen zouden hebben, dan zou een coalitie van VVD, D66 en CDA op 80 zetels kunnen steunen. De Bitse kiezers hadden de VVD dan 40 zetels bezorgd, waarmee de partij ook dan de grootste geworden zou zijn. Het betekende vergeleken met de uitslag van 2012 wel een verlies van 10 zetels. De  PvdA kwam dan net als landelijk uit op 9 zetels, 21 minder dan bij de vorige Kamerverkiezingen. De PVV zou 13 (+3) zetels in De Bilt hebben gekregen en het CDA 16 (+5).  D66 zou 6 zetels winnen en nu op 24 uitkomen. GroenLinks kreeg dan 17 zetels, een winst van 12. De  ChristenUnie en de SGP kregen van de Biltse kiezers net als in 2012 elk 5 zetels. De SP kwam nu op uit op 9 (-1) zetels. De Partij voor de Dieren verdubbelde het aantal en kreeg nu 6 (+3) zetels. 50PLUS zou weer 3 zetels gekregen hebben. De nieuwe partijen DENK en Forum voor Democratie zouden van de Biltse kiezers respectievelijk 1 en 2 zetels krijgen. Van de deelnemende partijen die het niet haalden kreeg de Piratenpartij met 91 de meeste stemmen. StemNL kreeg als enige partij geen enkele stem.

De Biltse stemmen vertalen naar de gemeenteraad is niet mogelijk. De partijprogramma's zijn dan op lokale situaties afgestemd en met Beter De Bilt, Bilts Belang en de fractie Schlamilch in de raad komen de partijen ook niet overeen.