Willem Godefroy bij het pand op de hoek van de Dahlia- en de Nieuwstraat.
Willem Godefroy bij het pand op de hoek van de Dahlia- en de Nieuwstraat.

Toekomst antiquariaat onzeker

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

In De Bilt is een antiquariaat gevestigd. De gezelligste en meest persoonlijke tweedehandsboekhandel van De Bilt bevindt zich in de Nieuwstraat.

In februari 1989 openden de broers Michel en Willem Godefroy een winkel in tweedehands boeken in de Nieuwstraat op nummer 90. De winkel heette 'Kronkel' naar de toen bekende stukjes in 'Het Parool' van Simon Carmiggelt. Willem Godefroy was toen 32 en Michel 45. Hun bedrijf was een uit de hand gelopen hobby, een passie voor boeken. Ze werkten toen beide bij de Universiteitsbibliotheek. In 2009 vertrokken zij naar een pand aan de Hessenweg 33, tegenover de (voormalige) benzinestations van Wierda en De Rooy. De huurprijs was een belangrijke reden om in 2012 opnieuw naar de voormalige slagerij aan de Nieuwstraat te verhuizen, maar ook het bekende gevoel van thuiskomen speelde daarbij een rol. Bovendien was daar meer ruimte beschikbaar, waardoor er meer mogelijkheden zijn de boeken uit te stallen. Gastvrijheid staat bij Godefroy hoog in het vaandel, net als de koffie en thee met vaak iets erbij.

Rustig
Michel Godefroy doet het inmiddels wat rustiger aan; Willem zet zijn hobby vooralsnog even voort: 'Wij hebben een fraaie collectie Nederlandse literatuur, van zeer recent tot oude literaire werken. Er zijn gelegenheidsuitgaven van diverse firma's en nieuwjaaruitgaven. We zijn ook in het bezit van streekgebonden boeken waaronder: Utrecht, De Bilt en omstreken en bijzonder is onze collectie kunstboeken. Maar ook in deze branche zijn de veranderingen merkbaar. Het is een bekend fenomeen: de 'ontlezing' gecombineerd met digitalisering leidt tot een afname van het belang van boeken en dus leiden de belangrijkste toeleveranciers van boeken schade. En naast reguliere boekhandels, staat ook de toekomst van antiquariaten onder druk. De verkoop van boeken loopt simpelweg niet. En als mensen boeken kopen dan is er weinig besef van de waarde van het boek. Boeken zijn minder geld waard en dus is een groot deel van de inventaris onverkoopbaar. Van het beetje omzet dat overblijft, is een antiquariaat moeilijk draaiende te houden. En elke keer overvalt mij de weemoed. Ik wist al jaren dat mijn verzamelwoede zich richtte op een uitstervende type object, maar hoop dat er nog wat interesse blijft en dat het vooralsnog niet gaat gebeuren dat het overgrote deel van mijn verzameling de status 'oud papier' krijgt.' De openingstijden zijn donderdag, vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur of buiten openingstijden op afspraak.