Nova 1 en Nova 2 zijn kampioen. Sportwethouder Madeleine Bakker-Smit (rechts naar voorzitter Arie Anninga) was met de club afgereisd naar Vaassen om dit mee te mogen maken. (foto Roely Kuus)
Nova 1 en Nova 2 zijn kampioen. Sportwethouder Madeleine Bakker-Smit (rechts naar voorzitter Arie Anninga) was met de club afgereisd naar Vaassen om dit mee te mogen maken. (foto Roely Kuus)

Nova kampioen en na 10 jaar terug in de 1e klasse

Algemeen Sport

Zaterdag 18 februari was een bijzondere dag voor de drie korfbalclubs in de gemeente De Bilt. Zowel Tweemaal Zes, DOS Westbroek als Nova konden op dezelfde speeldag kampioen worden.

Nova kon, onder toeziend oog van wethouder Madeleine Bakker, het kampioenschap in de 2e klasse (en bijbehorende promotie naar de 1e klasse) bemachtigen. In het seizoen 2007/2008 acteerde Nova - vorig jaar nog spelend in de 3e klasse - voor het laatst op dit niveau. In Vaassen trad de Biltse formatie aan tegen een fysiek Regio'72, maar zegevierde overtuigend met 14-29. Daarmee bleef Nova voor de 23e achtereenvolgende competitiewedstrijd ongeslagen, ging het door de 300-doelpunten grens en keert het na exact 10 jaar terug in de 1e klasse.

Korfbalscenario
Luid aangemoedigd door de vele (inmiddels standaard) meegereisde Biltse supporters startte Nova met duidelijke intenties, maar verdedigend iets wat overgeconcentreerd. Zo stond er na ruim 10 minuten spelen een 3-5 voorsprong op het bord, maar kwamen alle drie de tegengoals voort uit een strafworp. Daarna liep Nova rap weg, via 4-12 werd een 6-13 ruststand bereikt. Verdedigend werden de zaken aangescherpt; dit zorgde ervoor dat Regio'72 de scores van grotere afstand moest afdwingen. Voor de thuisclub was er echter geen houden meer aan; Nova liet andermaal zien (laatste drie wedstrijden bijna 30 goals gemiddeld) zeer schotgericht te zijn. Via 10-18 en 12-23 werd een mooie 14-29 eindstand bereikt en kon het feestje (natuurlijk gevierd op de vloer met medekampioen Nova 2) losbarsten. En later op de avond gebeurde dit ook bij de korbalburen Tweemaal Zes en DOS, waarmee het memorabele korfbalscenario binnen De Bilt zich inderdaad voltrok.

Geschiedenis
Coach Wouter van Brenk na het laatste fluitsignaal: 'Deze spelersgroep is een fraai hoofdstuk van Nova's clubgeschiedenis aan het schrijven. Zij presteren dit gezamenlijk en moeten beseffen, dat dit een periode is om met elkaar maximaal van te genieten. Dat ik onderdeel uitmaak van dit hoofdstuk maakt mij bijzonder trots'. Waar dit eindigt is een vraag die vooralsnog niet beantwoord kan worden. 'Wanneer de honger naar winnen aanblijft, kunnen er de tweede veldhelft en ook volgend seizoen in de 1e klasse mooie dingen gebeuren voor Nova en deze spelers', aldus de vertrekkende coach.

Aankomend
Aanvoerster Inge van Eck (26) speelt al 9 jaar onafgebroken in de Nova-selectie, maakte de afgelopen jaren al vele hoogte- en dieptepunten mee, maar de 1e klasse dus nog niet: 'Het is mooi om te zien dat er binnen heel Nova een beweging gaande is. Met zoveel kampioenschappen en promoties kunnen wij niet wachten op het volgende korfbalseizoen'.

De aankomende twee weekenden staan er geen wedstrijden op het programma voor de Nova-selectie. Zaterdag 11 maart ontvangen kampioenen Nova 1 en 2 VIKO uit Vianen in De Bilt voor de laatste zaalwedstrijden van het seizoen. Aanvang Nova 2 - VIKO 2 om 14.30 uur en Nova 1 - VIKO 1 om 15.55 uur. Het beloven zeker nog twee mooie duels te worden, gezien de kwaliteiten van beide selecties.