Wethouder van Duurzaamheid Anne Brommersma bezoekt werkers van klas 1, 3 en 4 op de Werkplaats.
Wethouder van Duurzaamheid Anne Brommersma bezoekt werkers van klas 1, 3 en 4 op de Werkplaats.

Warme truiendag op Werkplaats

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 10 februari was het landelijk 'warme truiendag'. Ook op de Werkplaats in Bilthoven deden werkers een extra trui aan en ging de thermostaat een graadje lager. Anne Brommersma, de Biltse wethouder van Duurzaamheid, bezocht de Bilthovense school. Daar werd op dat moment in de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs aandacht besteed aan het onderwerp.

'De groenste energie is de energie die je niet gebruikt'.

Onder dit motto nemen elk jaar weer vele honderdduizenden Nederlanders actief deel aan de Warmetruiendag. Brommersma: 'Op deze nationale dag van de energiebesparing zetten mensen de thermostaat massaal minimaal één graad lager en besparen zo, per graad, 6% energie en dus 6% CO2'. De trui staat op deze dag symbool voor wat wij samen zèlf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Onlangs werd Nederland op haar vingers getikt door de Europese Unie om nu eindelijk eens iets te gaan doen aan klimaatbeleid. Brommersma: 'De Bilt loopt wat dat betreft voor op Nederland. In 2030 hoopt de gemeente energie-neutraal te zijn.

Onbewust onbekwaam
Bijna een kwart van het energieverbruik wordt ingezet voor het verwarmen van woningen, kantoren en scholen. Dat betekent dat hier een grote winst te boeken is voor het klimaat. Zo laten onderzoekers zien dat door bestaande energiebesparingstechnieken en kennis slim in te zetten wereldwijd meer dan 70% kan worden bespaard. Uit onderzoek van de Universtiteit van Tilburg blijkt dat de gemiddelde Nederlandse burger helaas onbewust onbekwaam is als het gaat om energieverbruik. Zo'n 27% van de onderzochte huishoudens benut de thermostaat niet om energie te besparen. Het huis wordt 's nachts op dezelfde temperatuur verwarmd als 's avonds, terwijl een lagere nachtstand de gasrekening met 11% kan laten dalen. Op de vraag van Brommersma wat de ouders van de werkers doen aan energiebesparing, kwamen diverse antwoorden: het inkopen van groene stroom, het gebruik van led-lampen en alle werkers komen met de fiets.Ook de Werkplaats zelf is op de goede weg. Jos Heuer, directeur Bedrijfsvoering: 'Onze school is natuurlijk een groot voorstander van een goed klimaatbeleid. Daarom maakt De Werkplaats gebruik van zonnepanelen en hebben wij sensoren op school geplaatst. Dankzij dit soort aanpassingen hopen wij ons steentje bij te dragen aan het milieu. Ons energieverbruik is inmiddels gedaald van 540.000 kW naar 330.000 kW'. Volgend jaar hoopt WP met de hele school mee te doen met de Warme Truiendag.