’t Winkeltje van Oostbroek in De Bilt trok in 2016 bijna 13.000 bezoekers.
’t Winkeltje van Oostbroek in De Bilt trok in 2016 bijna 13.000 bezoekers.

Bezoekersaantallen Utrechts Landschap gestegen

Algemeen Natuur & Milieu

In 2016 is het aantal bezoekers aan natuurgebieden van Het Utrechts Landschap gestegen. De tellingen van bezoekers aan de zeven infocentra is daarvoor een goede indicatie. De cijfers laten zien dat een bezoek aan de natuur onverminderd populair is.

Paviljoen Beerschoten in De Bilt mocht 15.500 bezoekers verwelkomen. Bijna 13.000 gasten werden geteld in 't Winkeltje van landgoed Oostbroek in De Bilt. Helemaal in het uiterste puntje van de provincie bij Rhenen kreeg infocentrum De Blauwe Kamer 10.500 bezoekers. Bij elkaar kregen de zeven infocentra circa 62.000 bezoekers.

Marije Holleman, hoofd Publiek en Relatie: 'We merken dat natuurbeleving voor veel mensen de afgelopen jaren belangrijker is geworden. Dat varieert van een wandeling in het bos tot deelname aan een publieksexcursie. Als Utrechts Landschap vinden we vooral belangrijk dat mensen zich betrokken voelen bij natuur dichtbij. We hebben 5200 hectare natuur verspreid door de hele provincie. Dat zo veel mensen onze natuurgebieden weten te vinden, is een opsteker voor ons werk.'

Excursies
De aantallen bezoekers aan de infocentra geven een indicatie van de stijgende waardering van natuur. Daarnaast is het groeiende aantal deelnemers aan de excursies een signaal. 'In 2016 namen bijna 10.000 mensen deel aan een excursie,' vertelt Marije Holleman. 'Extra bijzonder vinden we het dat ongeveer 2000 kinderen meededen met een excursie. De komende jaren willen we nog meer Utrechtse kinderen voor natuurbescherming interesseren. De natuur die wij beschermen, is ook voor toekomstige generaties van belang.' De natuur- en cultuurexcursies worden georganiseerd door vrijwilligers van Utrechts Landschap, die daarvoor een speciale training hebben gekregen.

Zeven infocentra
Utrechts Landschap heeft zeven infocentra in provincie Utrecht. Deze infocentra worden volledig bestierd door vrijwilligers, ondersteund door de organisatie van Utrechts Landschap. De infocentra zijn gevestigd in Rhenen (natuurgebied de Blauwe Kamer), Amersfoort (heerlijkheid Stoutenburg), Loenen (molen De Hoop), De Bilt (natuurgebied Beerschoten), Zeist (natuurgebied Heidestein), Amerongen (natuurgebied Amerongse Bos) en aan de oostelijke stadsgrens van Utrecht in de Bilt (landgoed Oostbroek).

(Kim Slaats)