David van de Waal en Wildine Oosterom  in de PCB Uitvaartwinkel in Bilthoven.
David van de Waal en Wildine Oosterom in de PCB Uitvaartwinkel in Bilthoven.

PCB opent uitvaartwinkel in Bilthoven

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Woensdag 18 januari opende locoburgemeester Hans Mieras aan het Uilenpad in Bilthoven officieel de  PCB Uitvaartwinkel. 'Om de drempel zo laag mogelijk te houden willen dicht bij de bevolking aanwezig zijn. We hebben daarom bewust gekozen voor de naam uitvaartwinkel en niet voor kantoor. Hier in het winkelgebied van centrum Bilthoven kunnen mensen zo binnenlopen om informatie in te winnen over een uitvaart', vertelt directeur David van de Waal van PCB Uitvaartzorg.

De uitvaartwinkel houdt op donderdag 19 januari open huis. Iedereen is dan van 10.00 tot 17.00 uur welkom. Naast de bezichtiging van de winkel is er een expositie van schilderijen rondom afscheid van Corrie van Willigen, een demonstratie herinneringskralen maken door Monique de Jong, ambachtelijk steenhouwen door Arne Jongerius en een demonstratie van de loopkoets. Van 12.00 tot 17.00 uur verzorgt mr. Martijn van Valburch van Holtman Notarissen een kosteloze testament check. Natuurlijk is er een hapje en een drankje. Vanaf vrijdag 20 januari is de winkel op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend met Wildine Oosterom als gastvrouw. Telefonisch is PCB Uitvaartzorg alle dagen 24 uur bereikbaar. Er komt bij de winkel een touchscreen dat van buitenaf te bedienen is en waarmee informatie opgevraagd kan worden. In Bilthoven verzorgt PCB met vier uitvaartleiders de uitvaarten.

Wensen vastleggen
'We zijn uitvaartverzorgers en van daaruit merken we dat het van belang is dat mensen goed voorgelicht worden. Wij vinden het belangrijk dat mensen van tevoren nadenken over hun uitvaart. Dan kun je de juiste beslissingen nemen en is er daarna geen spijt van keuzes die ad hoc genomen zijn. Binnen vijf, zes dagen moeten heel veel beslissingen genomen worden en dan gebeuren er soms dingen die mensen eigenlijk anders hadden moeten doen', aldus David van de Waal. 'Denk dus zo vroeg mogelijk na over de uitvaart en wij willen daar graag bij helpen. Mensen kunnen hier vrijblijvend binnenlopen en met Wildine een gesprek aangaan over de mogelijkheden. Besluiten kunnen ook vastgelegd worden. Die kunnen mensen thuis bewaren, maar die kunnen ook bij PCB in bewaring genomen worden. Van iemand die zich hier heeft aangemeld kunnen we een dossier aanleggen dat altijd benaderbaar is. Het archief is voor de uitvaartleiders 24 uur per dag toegankelijk. Als bekend is dat wij de wensen van de overledene bewaren, hoeft er thuis niet eerst overal naar gezocht te worden.'

Geschiedenis
PCB Uitvaartzorg is in 1933 in Utrecht opgericht. 'In die tijd verenigden mensen zich om allerlei doeleinden. Dat gebeurde ook bij uitvaartzorg. Die zorg wilden ze graag in eigen hand houden. PCB werd opgericht als een coöperatie waar de dienstverlening ten aanzien van de uitvaartverzorging zo goed mogelijk vervuld diende te worden. De leden zijn de aandeelhouders, maar die worden niet gedreven door winstbejag. Het winstoogmerk is ondergeschikt en natuurlijk maken we winst, anders kunnen we geen nieuwe initiatieven ontwikkelen, maar het is niet ons hoofddoel', aldus David van de Waal. PCB bezit het Keurmerk Uitvaartzorg dat inhoudt dat mensen een aantal zekerheden hebben. Er is bekwaam opgeleid personeel, binnen 24 uur wordt aan de hand van de wensen die zijn geuit een begroting overlegd en er is een klachtenregeling.

Winkelfunctie
'In de winkel hebben we een uitgebreide collectie condoleancekaarten en assieraden. We geven ook gelegenheid aan kunstenaars om in de winkel te exposeren. Zo is een interactie tussen ons en de samenleving. Naast de winkelfunctie is ook de informatievoorziening heel belangrijk. We willen met name dat de dood bespreekbaar wordt. We zijn op aarde om te leven en we weten dat de dood een onderdeel van het leven uitmaakt. Maar ooit sta je ervoor en dan is het voor nabestaanden fijn dat er duidelijkheid is.' Het is bij PCB ook mogelijk financieel te reserveren voor de kosten van de uitvaart. 'Die mogelijkheid kunnen we aanbieden met een depositofonds.'