Op 14 januari 2017 kreeg het Repair Café in De Bilt het Groene Lintje, dat werd opgespeld bij Sofie Bakker (l) en Anne Marie Gout.
Op 14 januari 2017 kreeg het Repair Café in De Bilt het Groene Lintje, dat werd opgespeld bij Sofie Bakker (l) en Anne Marie Gout.

Groen Lintje voor Bilts Repair Café

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Zaterdag 14 januari vond de nieuwjaarsbijeenkomst van GroenLinks De Bilt plaats in De Schakel (Soestdijkseweg Zuid 49b) in De Bilt. Tijdens die bijeenkomst werd voor de vierde keer in deze gemeente het Groene Lintje uitgereikt door juryvoorzitter prof. dr. Klaas van Egmond.

De nieuwjaarsbijeenkomst van een politieke groepering wordt veelal ook aangegrepen voor een tussenbalans, zeker wanneer een partij deel uitmaakt van het plaatselijke College, zoals in De Bilt. Naast fractievoorzitter Anne de Boer nam ook wethouder Anne Brommersma de gelegenheid te baat verantwoording van haar (College-)beleid af te leggen; een beleid overigens dat door een ruime meerderheid in de Biltse gemeenteraad wordt gesteund.

Wereld
De bijeenkomst werd geopend door afdelingsvoorzitter Carla Weijers. Zij toastte op de toekomst: 'Een toekomst met welzijn voor iedereen. Positief denken, bemoedigend denken, dat gaat niet over idealistische dagdromerij. Onlangs sprak ik een gerenommeerde journalist die me zei: 'We leven in een wereld die er steeds beter voorstaat. Maar er is niemand die het jou vertelt'. Dat is ook bemoedigend nieuws in een wereld die beheerst wordt door zo veel negatief nieuws: over oorlogen, aanslagen, vluchtelingen, klimaatverandering, een groeiende kloof tussen rijk en arm en het succes van populistische partijen'.

Lokaal
Fractievoorzitter Anne de Boer constateerde dat ook als lokale politici te maken hebben de grote mondiale vraagstukken, zoals de vluchtelingenstromen, de opwarming van de aarde en de aanvallen op de democratie. De Boer noemde een paar grotere en kleinere punten, waar zijns inziens fractie en wethouder bijdroegen aan veranderingen, waar GroenLinks het verschil maakte en waar werd bijgedragen aan duidelijk en goed bestuur: 'De tijdelijk woningbouw voor statushouders, starters en spoedzoekers waar we, natuurlijk samen met anderen, de urgentie hebben benadrukt en hebben bereikt dat er realistische locaties gevonden zijn voor tijdelijke woningbouw. GroenLinks kiest hierbij voor zorgvuldig procedures, heeft er vertrouwen in dat dit College deze bewaakt, maar ook wilskracht en daadkracht toont bij de bouw. Deze voorstellen passen heel goed in beleid van kleinschaligheid, welk wij ook landelijk bepleiten'. De Boer noemde ook de vuurwerkvrije zones: 'Een kleiner -misschien - maar ook belangrijk punt. Op de valreep van 2016 toch nog vuurwerkvrije zones ingevoerd in De Bilt. We zullen dat gaan evalueren, maar van bijvoorbeeld een manegehouder was er de vraag of dat ook voor hen zou kunnen gaan gelden'.

College
GroenLinks maakt haast met de overschakeling van fossiele energie naar schone, duurzame energie. De Boer: 'In augustus werd het Bilts Energie Akkoord opgesteld en ondertekend, om met elkaar concrete maatregelen te ontwikkelen om energieneutraal te zijn in 2030. Heel belangrijk om dat we als gemeente ambities kunnen opstellen samen met bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, met ook personen die een voorbeeld zijn'. De Boer verwees hierbij als voorbeeld naar de latere uitreiking die van het Groene Lintje.

Wethouder Anne Brommersma ging in haar speech in op de zorg in De Bilt. De gemeente is sinds twee jaar verantwoordelijk voor de WMO en de Jeugdhulp. Zij is trots op wat er in die tijd is bereikt. Met intensieve hulp aan het gezin voorkomen we dat kinderen in een instelling geplaatst worden. Er is goede WMO-zorg voor iedereen die dat nodig heeft. En de zorg is gratis voor mensen met een kleine beurs.

Lintje
GroenLinks-afdelingen in het hele land reiken Groene Lintjes uit. In De Bilt is het eerste Groene Lintje uitgereikt in 2012 aan de ecologische tuinderij 'n Groene Kans in de persoon van Jan Hilbert, in 2015 kreeg Roel Simons het Groene Lintje opgespeld. En in 2016 werd Truus te Pas de derde lintjes-drager. Het Groene Lintje is een blijkt van waardering voor initiatieven en activiteiten die bijdragen aan een duurzame lokale leefomgeving. Mooie projecten, bedrijven met lef en gedreven mensen, die een duurzame wereld door hun inzet een stapje dichterbij brengen, worden door de uitreiking van het Groene Lintje in het zonnetje gezet. Het gaat hierbij om groen én sociaal: natuur, milieu en een leefomgeving die kansen biedt voor iedereen, nu en voor volgende generaties. Uit de genomineerde kandidaten heeft de jury (bestaande uit Klaas van Egmond, Jan Hilbert, Fieke Faber en Roel Simons), de Groene Lintjes-drager 2017 aangewezen. Criteria voor de jury-keuze zijn: impact, innovatief karakter, persoonlijke passie en inspirerend voor derden.

Fractievoorzitter Anne de Boer (met rechts afdelingsvoorzitter Carla Weijers): ‘De overstap van fossiele naar schone en duurzame energie in onze buurten, dorpen en regio verdient nog meer haast’.
Wethouder Anne Brommersma gaat in haar speech in op de zorg in De Bilt: ‘De gemeente is sinds twee jaar verantwoordelijk voor de WMO en de Jeugdhulp. In De Bilt hadden we drie uitgangspunten: goede zorg, voor de meest kwetsbaren en voor een eerlijke prijs. En dat is gelukt’.