V.l.n.r. Nic Adema, Hugo Mutsaers, Wim van Schaik, Frank Klok en Jaap Schuttevaer.
V.l.n.r. Nic Adema, Hugo Mutsaers, Wim van Schaik, Frank Klok en Jaap Schuttevaer.

Bestuurswisseling bij Stichting Brigida

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Op 31 december jl. droeg Wim van Schaik het voorzitterschap van Stichting Brigida over aan oud-notaris Jaap Schuttevaer uit Groenekan. Van Schaik (92) richtte als betrokken en vasthoudende burger uit Groenekan de stichting in 1996 op.

Doel was het cultuurhistorisch erfgoed tussen de stad Utrecht en het Gooi te beschermen. Aanleiding voor de oprichting was het voorkomen van sloop van de inundatiekom in de Kanonsdijk. Die inundatiekom diende, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ter bescherming van het waterliniefort Ruigenhoek. Het eerste wapenfeit van Stichting Brigida werd het behoud en de restauratie van deze inundatiekom. Dat Brigida daarmee de veranderende tijdgeest prima aanvoelde blijkt uit het feit dat de Verenigde Naties inmiddels de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft uitgeroepen tot Werelderfgoed. Na het succes van die inundatiekom was Brigida intensief betrokken bij de herinrichting van het Noorderpark. Andere wapenfeiten van de stichting zijn de reconstructie van de loopgraven bij fort Ruigenhoek aan de hand van een luchtfoto uit 1940 en de tankversperringen in de Ruigenhoeksedijk ter hoogte van het pompstation.

Fondsen
Stichting Brigida maakte met succes bij het waterschap bezwaar tegen de verlaging van het waterpeil in Polder Westbroek. Die verlaging zou in Westbroek aanzienlijke schade kunnen veroorzaken aan de kerk en de toren. In goed overleg werd hiervoor een adequate oplossing gevonden. Onder de vlag van Brigida werden ook diverse publicaties uitgegeven, onder meer 'Boeren, Soldaten en Heiligen' en 'Orkanen over Voordaan'. De stichting wist voor de aangekaarte of ondersteunde activiteiten altijd weer fondsen te werven.

Ontwikkelingen
Naast voorzitter Jaap Schuttevaer bestaat het bestuur van Stichting Brigida nu uit secretaris Frank Klok uit Groenekan, penningmeester Nic Adema, oud-inwoner van Westbroek en Hugo Mutsaers woonachtig in Hollandsche Rading. Voor de dorpskern Maartensdijk zal historicus Anne Doedens het bestuur komen versterken. Wim van Schaik en het nieuwe bestuur schatten in dat er onverminderd behoefte blijft bestaan aan een stichting die in staat is het belang van het cultuurhistorisch erfgoed in het prachtige overgangsgebied tussen heuvelrug en polderland te beschermen.

Bijdragen
Hoewel Stichting Brigida geen vermogensvormend fonds is waaruit substantiële bijdragen aan het herstel van erfgoed kunnen worden bijgedragen, heeft het nieuwe bestuur toch gemeend als eerste bestuursdaad een symbolische bijdrage toe te kennen aan de restauratie van een onomstreden cultuurhistorisch erfgoed in het aandachtsgebied, de molen Geesina in Groenekan. De stichting beheert verder een beperkt geoormerkt fonds waaruit bijdragen kunnen worden toegekend aan boekpublicaties over de lokale geschiedenis en persoonlijke ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog in de dorpskernen van de voormalige gemeente Maartensdijk.