Reis naar Ierse wortels van De Bilt
Reis naar Ierse wortels van De Bilt

Reis naar Ierse wortels van De Bilt

Algemeen Historie

Dat het ontstaan van De Bilt deels zijn 'roots' heeft in Ierland, is sinds de viering van het 900-jarig bestaan van de gemeente in 2013 wel bekend. Mensen die meer van die Ierse voorgeschiedenis willen weten en het betoverende Ierland beter willen leren kennen, krijgen daarvoor in mei een unieke kans.

Gert Landman en Truus Kreeft organiseren van 22 tot en met 29 mei een verzorgde themareis naar het 'groene eiland'. Vrijdag 20 januari om 20.00 uur is er in zalencentrum De Schakel (achter de Immanuelkerk) een informatieavond voor belangstellenden.

Ridder
Gert Landman: 'De reis volgt de voetsporen van de Biltse ridder, die na zijn pelgrimage naar Noordwest-Ierland in de twaalfde eeuw de eerste stappen zette naar de oprichting van het klooster Oostbroek. Van daaruit kregen in de volgende eeuwen de dorpen van de gemeente De Bilt gestalte. In het jubileumjaar 2013 reisde ook al een groep Biltenaren naar Ierland en in 2015 werd die reis herhaald. Nu krijgen belangstellenden opnieuw de gelegenheid voor een moderne 'pelgrimage' naar de boeiende geschiedenis en adembenemende landschappen van Ierland'.

Spoor
Vanwege deze historie zijn er dus al twee themareizen gemaakt vanuit De Bilt. De derde themareis is algemener van opzet. Het spoor van Willibrord wordt gevolgd. Kloosters als Oostbroek vormden een doorgeefluik van een cultuur, die na de val van het Romeinse Rijk in het Keltisch-christelijke Ierland was bewaard en tot hogere bloei gebracht; via pelgrims en missionarissen kwam deze cultuur naar het vasteland terug. Het wordt een interessante reis voor ieder met belangstelling voor Keltische spiritualiteit, voor geschiedenis en de rol die Ierland daarin heeft gespeeld.

Newgrange
Truus Kreeft: 'De themareis voert langs monumentale hoogkruisen en andere historische locaties, waaronder het oudheidkundig monument Newgrange. Hoogtepunt van de reis is een bezoek aan 'Lough Derg' in Donegal, waar zich ooit de louteringsgrot van Sint Patrick bevond. Volgens de geschiedschrijving vond de Biltse ridder hier zijn inspiratie voor de stichting van Oostbroek'.

Gefaciliteerd
De reis is bedoeld voor iedereen met belangstelling voor de Iers-Keltische achtergronden van onze cultuur. De reis wordt georganiseerd en begeleid door Gert Landman en Truus Kreeft en gefaciliteerd door een organisatie voor groepsreizen voor alle leeftijden, welke ook individuele vakanties wereldwijd organiseert. Wie meer wil weten over het reisprogramma, wordt van harte uitgenodigd voor de informatieavond op vrijdag 20 januari. Plaats: zalencentrum De schakel, Soestdijkseweg-Zuid 49. Aanvang: 20.00 uur. Info vooraf tel. 030 220539 of e-mail: truus.kreeft@hetnet.nl.          (Rob Jastrzebski)

Bezoek aan hoogkruisen tijdens een eerdere reis.