Bewoner Thomashuis Maartensdijk Erwin Vlugt op zijn dagbesteding bij Abrona in Zeist.
Bewoner Thomashuis Maartensdijk Erwin Vlugt op zijn dagbesteding bij Abrona in Zeist.

Nieuwe expositie in Bij de Tijd

Algemeen Kunst & Cultuur

Ruim een half jaar volgde tekstschrijver en fotograaf Petra Cremers uit Groenekan de negen bewoners van het Thomashuis in Maartensdijk; een bijzonder huis voor mensen met een beperking.

Ze bezocht de bewoners thuis, tijdens hun dagbesteding en ging regelmatig mee op stap. Het project resulteerde in een fotoboek en een foto-expositie, die in januari en februari 2017 bezichtigd kan worden in restaurant Bij de Tijd, Prof. Dr. Kamerlingh Onnesweg 14 in De Bilt.

Het Thomashuis in Maartensdijk bestaat sinds 2009 en wordt gerund door zorgondernemers Dennis en Nathalie van Middelkoop. Zij wonen met hun gezin in het voorhuis van het Thomashuis aan de Dorpsweg in Maartensdijk.

'De medewerkers en de bewoners hebben mij zeer hartelijk ontvangen,' zegt Petra Cremers. 'Het is mooi om te zien dat er, binnen het gangbare budget, ruimte is voor extra dingen die het leven aangenaam maken. Niet alleen is het Thomashuis een prachtig huis waar het gezellig is en de bewoners plezier hebben met elkaar. Ook gaan ze regelmatig op stap, samen of alleen. Naast de dagbesteding hebben ze allemaal een cursus, sport of andere activiteit waar ze wekelijks van genieten.'

De Kroeg
De officiële opening van de expositie vond afgelopen vrijdag plaats tijdens de eerste Kroeg van het jaar. Alle bewoners van het Thomashuis waren aanwezig en ook de andere bezoekers hadden aandacht voor de foto's. Nathalie van Middelkoop: 'Het is een mooie expositie, die goed weergeeft hoe onze bewoners wonen en leven. Ze zijn echt in hun kracht geportretteerd'.