V.l.n.r. Ingrid van Maarschalkerweerd, Willeke Colenbrander, Maurice van Bokhorst, Irene Jongbloets, Hanneke Eilers, Linda de Kruijff en Danny Schoenmakers.
V.l.n.r. Ingrid van Maarschalkerweerd, Willeke Colenbrander, Maurice van Bokhorst, Irene Jongbloets, Hanneke Eilers, Linda de Kruijff en Danny Schoenmakers.

Project We8Match begeleidt statushouders naar een toekomst

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

In april vroeg de gemeente De Bilt aan Irene Jongbloets van het KunstenHuis een proefproject te ontwikkelen om statushouders die in de gemeente De Bilt wonen en gemotiveerd zijn om aan hun toekomst te werken te begeleiden. Irene heeft in het verleden veel sociaalgerelateerde projecten gedaan.

Het werd project We∞Match, waarbij theater als middel wordt gebruikt om statushouders zowel sociaal als economisch te integreren. 'Ik vond in Willeke Colenbrander van Bureau W de geschikte persoon om hier vorm aan te geven. Zij heeft een uitgebreid netwerk en veel ervaring', vertelt Irene. 'We hielden een paar bijeenkomsten en kwamen tot de conclusie dat wanneer je een project succesvol wil maken, je met alle instanties uit deze gemeenschap die zich op dit gebied inzetten moet samenwerken. We hebben er meteen Hanneke Eilers van Steunpunt Vluchtelingen De Bilt bij betrokken. Van de gemeente en een aantal fondsen kregen we subsidie en begin november gingen we van start. Het koppelingsteken in We∞Match symboliseert de oneindige verbinding die we met elkaar hebben. Als iedereen doet waar zijn kracht, expertise, ervaring en passie ligt, kunnen we samen het beste aanbod creëren.'

Trainingen
Aan dit proefproject kunnen vijftien statushouders meedoen. Ze krijgen een eigen buddy, dat  is een inwoner van de gemeente De Bilt die de aan hem toegewezen deelnemer ongeveer een halve dag per week begeleidt en hem kennis laat maken met allerlei aspecten van de Nederlandse samenleving. Bij de theatertrainingen van de statushouders zijn de buddy's altijd aanwezig. De oefeningen hebben te maken met bewustwording en presentatievaardigheden. Wat geleerd wordt gaat de weken daarna zoveel mogelijk toegepast worden. 'Bij de inburgeringscursus leer je heel veel over de praktische kant van Nederland. Bij de brainstorming bleek dat er veel behoefte is aan hoe je een netwerk opbouwt om de stap naar betaald werk te maken en hoe je jezelf moet presenteren.' Er zijn al mensen die hebben aangeboden sollicitatietrainingen te geven.

Beste Match
Samen Voor De Bilt en Mens De Bilt hebben op 17 november een Maatschappelijk Diner georganiseerd waarbij matches zijn gemaakt met Steunpunt Vluchtelingen De Bilt, KNMI, Warande Woonzorgcentrum Schutsmantel en Woonstichting SSW. Rotary De Bilt Bilthoven en de Business Club De Bilt stellen hun netwerk beschikbaar voor  proefsollicitaties om de statushouders te laten voelen hoe dat gaat. Zij kijken ook of er in bedrijven stageplaatsen of werkplekken mogelijk zijn. Het Maatschappelijk Diner kreeg op 6 november een Award als beste match van Nederland.

Coach
Binnen het project loopt ook een choachingstraject verzorgd door BNDRS. 'We zijn een Uitzendbureau Plus, dat zich inzet voor een goede ontwikkeling. Zo willen we ons ook inzetten voor deze statushouders en ze leren zich staande te houden in het bedrijfsleven. We kennen het bedrijfsleven en we hebben kennisgemaakt met statushouders. Vragen waar ze tegenaan lopen kunnen we beantwoorden. Als uit een speeddate een match komt wordt die individueel begeleid door een coach en wanneer de match er nog niet is wordt gekeken wat er nog nodig is om een baan te vinden', vertelt Maurice van Bokhorst van BNDRS.

Aanmelden
Voor de deelnemers is de start van het project in januari. De kick off is op donderdag 12 januari in het Lichtruim. 'Voor het project wordt nog gezocht naar vrijwillige buddy's, waarvan er in totaal vijftien nodig zijn. De tijdsbesteding is iets meer dan een dagdeel per week. Wij geven ook training in samenwerken met alle organisaties. De bedoeling is dat de buddy's die zoveel mogelijk bijwonen. Mensen kunnen zich aanmelden bij Willeke Colenbrander. E-mail: wematchdebilt@gmail.com of telefonisch 06 21864117. Werkgevers die zich aan het project willen verbinden kunnen zich altijd aanmelden. 'Het is een pilot en als het succesvol is kan er een vervolg aan worden gegeven. Het is voor het eerst dat op deze schaal wordt samengewerkt. Als dit concept werkt staat het ons vrij dit aan te passen voor andere doelgroepen. Theater- en rollenspel is een fantastisch middel om daarvoor in te zetten. Je benadert mensen zo op een andere en creatieve manier.' De rol van Karin Zakko wordt nog eens nadrukkelijk genoemd. 'Hij is in dit project een verbindende factor die overal langsgaat.' Van het project wordt een film gemaakt.