Hans Visser, winkelier aan de Hessenweg is blij met de komst van de miniatuurkermis.
Hans Visser, winkelier aan de Hessenweg is blij met de komst van de miniatuurkermis.

Miniatuurkermis op Hessenweg

Algemeen Algemeen

De Winkeliersvereniging Hessenweg/Looydijk organiseert van maandag 12 december tot en met zaterdag 24 december een unieke miniatuurkermis. Jan-Hendrik de Graaf, uit Zutphen, was zo gek van de jaarlijkse kermis, dat hij besloot deze na te maken. Zelfs de huizen, die achter de kermisattracties stonden, maakte De Graaf na. Met engelengeduld.

door Walter Eijndhoven

Steeds minder mensen kennen de échte kermis, zoals ie ooit was in 1960, compleet met draaimolens, een spookhuis, schiettenten en tentjes waar je suikerspinnen en kaneelstokken kon kopen. Hans Visser, winkelier aan de Hessenweg vindt het geweldig dat de winkeliersvereniging deze kermis naar De Bilt haalt. Visser vertelt: 'Denk je eens in, veertig jaar ben je bezig met je hobby, twee uur per dag, naast je gewone dagelijkse werk natuurlijk. Dat is toch ongelooflijk. Zoveel geduld dat die man had en nog steeds heeft natuurlijk. Ik vind het zo super dat deze miniatuurkermis naar De Bilt komt en ook nog in winterse kerstsferen'. Het geheel is een zoveel mogelijk natuurgetrouwe weergave van de kermis in 1960, in Zutphen. Veel attracties van toen zijn verdwenen, daarom is het een feest van herkenning voor de ouderen onder ons en voor jongeren is het leuk om te zien hoe hun ouders of grootouders kermis vierden.

Tot in detail
Visser: 'De kermis in Zutphen stond in die tijd op drie markten, met attracties als een draaimolen, de dikke dame, swing-mill, een spookhuis en nog veel meer. In totaal zo'n 24 attracties. De Graaf heeft alles tot in detail nagemaakt en ook op de juiste schaal. De draaimolen is 25 centimeter hoog en de huizen daarachter reiken tot zestig centimeter. De kermis is versierd met 1.200 lampjes en 600 poppetjes, het publiek, met kleding uit die tijd. Sommige poppetjes houden een kaneelstok in hun hand, gemaakt van een luciferhoutje. En wat dacht je van die speciale kleuren van de attracties. Veel mensen uit die tijd konden zich die preciese kleuren niet meer exact voor de geest halen. De Graaf heeft dat allemaal uitgezocht. Geweldig, toch?'

De miniatuurkermis, in speciale winterse kerstsferen, is twaalf meter lang en van maandag 12 december t/m zaterdag 24 december te bewonderen, tussen 11.00 uur en 17.00 uur, in het pand aan de Hessenweg 110. Toegang is gratis.