Afbeelding

Kerstshow bij Landwaart druk bezocht

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Traditiegetrouw werd afgelopen weekend bij Landwaart in Maartensdijk weer de kerstproeverij gehouden. Dit jaar was er ook de mogelijkheid om 'een kijkje in de keuken te nemen' en de nieuwe ruimten te bezichtigen die dankzij uitbreiding met het ernaast gelegen pand zijn ontstaan.

Landwaart Culinair in Maartensdijk pakte dus weer uit met de kerstshow; drukker dan ooit bezocht. Naast alle prachtige, verse en verrassende producten die het team van Wim Landwaart in zijn winkel tentoon spreidde demonstreerde Landwaart ook zijn Kerst-Keuze Diner waarbinnen het diner geheel naar eigen wens samengesteld kan worden. Ieder jaar groeit het aantal mensen, dat de volledige verzorging van het kerstdiner uit handen geeft aan Landwaart Culinair.

Ontwikkelingen
Alle collega's, branchegenoten en overige klanten waren dit weekeinde volop in de gelegenheid een kijkje in de keuken te nemen bij Landwaart; deels om er culinaire ideeën op te doen en ook om de nieuwe ontwikkelingen wat betreft de huisvesting te zien. De nieuwe (achter-) ruimten van de voormalige Marskramer waren volop in bedrijf en te bezichtigen en menigeen keek al reikhalzend uit naar het aan de westzijde gelegen voorgedeelte met de vraag, wanneer dat bij het winkelgedeelte zal worden betrokken. Wim Landwaart: Achterover leunen is er voor ons voorlopig niet bij: 'Achter (keukens en verwerkingsgedeelte) is grotendeels klaar; in de loop van 2017 wordt ook de winkel vernieuwd. Dan zal de winkel volledig nieuw en twee keer zo groot zijn. Het wordt echt een belevingswinkel; wij willen graag, dat als de klant het wil deze mee kan kijken hoe zijn product tot stand komt'. Bestellingen kunnen tot en met maandag 19 december worden ingeleverd en kunnen 24 december vanaf 14.00 uur worden opgehaald.

Koffiedik
Tijdens de kerst-proeverij was er tevens speciale aandacht voor oesterzwammen die op koffiedik gekweekt worden. Nederland behoort tot een van de landen waar de meeste koffie wordt gedronken. Je kunt er blindelings vanuit gaan dat Nederland daardoor ook veel koffiedik, het restmateriaal van koffie, creëert. Niet erg duurzaam. Daarom kwam Jan Willem Bosman Jansen, oprichter van GRO, met een oplossing; waarom geen oesterzwammen kweken op koffiedik? Dit prachtige idee is 6 jaar geleden ontstaan in het Afrikaanse Zimbabwe. Daar worden paddenstoelen gekweekt op basis van maïs- en koffieplantenresten. Eenmaal terug in Nederland is het idee zodanig uitgewerkt en ontwikkeld dat GRO nu koffiedik verzameld bij horecagelegenheden en dit transporteert naar de kwekerij. Ongeveer zeven weken later zijn er duurzame, eerlijke maar vooral erg lekkere oesterzwammen gegroeid.