Burgemeester Verkerk met het briljanten bruidspaar De Vries-Lemette.
Burgemeester Verkerk met het briljanten bruidspaar De Vries-Lemette.

Briljanten huwelijksjubileum echtpaar De Vries

Algemeen Ouderen

door Guus Geebel

'Ze vragen wel eens hoe heb je het voor elkaar gekregen zo'n lange tijd zonder ruzie en gedoe. Dan zeg ik, we hebben gewoon de opdracht gevolgd die we van dominee Smit meekregen. Die schreef in onze huwelijksbijbel: Wandelt in de liefde. Dat hebben we 65 jaar lang gedaan', vertelt Hugo de Vries. Ter gelegenheid van hun briljanten huwelijksjubileum kwam burgemeester Bas Verkerk op 9 november het echtpaar thuis feliciteren.

Hugo de Vries werd geboren in Beverwijk waar zijn vader onderwijzer was. Hij groeide op in de Achterhoek en woonde vanaf zijn twaalfde in Dordrecht. In 1947 werd hij opgeroepen voor militaire dienst en in 1948 uitgezonden naar Indonesië. Hij werd gelegerd in Semarang op Midden-Java. Aan de andere kant van de straat waar de kazerne stond woonde het gezin met zes kinderen waar Winny Lemette deel van uitmaakte. 'Twee van haar kleinere broertjes staken regelmatig de straat over om met de soldaten te voetballen. De oudste zei dat we ook wel bij hun thuis een kopje koffie mochten komen drinken. Mijn moeder vindt dat wel leuk en nodigt jullie uit', zei hij. 'Maar het waren ondeugende knaapjes dus we zeiden laat je moeder dat dan maar even schrijven. Nog dezelfde dag kwamen ze met een prachtig geschreven uitnodiging van de moeder. Toen we daar in huis zaten kwam Winny binnen.'

Verliefd
'De vonk sloeg bij de eerste ontmoeting meteen over, maar het heeft lange tijd geduurd voordat ik uiteindelijk zei: Winny ik mag jou wel. Ik jou ook wel, zei ze toen. We kregen verkering en dat heb ik mijn ouders gemeld. De legerleiding kwam er ook snel achter en ik werd gedwongen overgeplaatst naar Nieuw-Guinea. Zo ging dat in die tijd. De contacten met Winny verliepen via de veldpost. Ik liet uit Nederland pakjes met spullen komen waarmee ik geld voor haar overtocht naar Nederland verdiende.' Winny maakte de reis in 1950. Er was flink gespaard voor de bootreis, maar in die tijd devalueerde de roepiah en was het geld nog maar de helft waard. Winny heeft aan boord twee kinderen verzorgd waarmee ze wat geld verdiende. Hugo kwam een paar maanden later terug.

Journalist
In Nederland ging Winny bij haar aanstaande schoonouders in Dordrecht wonen. Nadat Hugo's moeder over een hondje was gevallen en het bed moest houden heeft Winny haar verzorgd. Zij werkte ook nog enige tijd als piccolo in een modezaak. Toen ze op 9 november 1951 in Dordrecht trouwden was Hugo 24 en Winny 19 jaar oud. Ze woonden vier jaar in bij de ouders van Hugo. De Vries was toen journalist bij het dagblad De Dordtenaar. Daarna werkte hij enige tijd bij het Algemeen Dagblad in Rotterdam en vervolgens dertig jaar bij De Telegraaf in Amsterdam. Het echtpaar De Vries woonde twintig jaar in Nieuwegein en sinds negen jaar heel gelukkig in de huidige woning in Bilthoven. Hugo en Winny kregen drie kinderen en hebben vier kleinkinderen. Dit jaar kwam er een achterkleinkind, dat Hugo werd genoemd.

Japanse bezetting
Tijdens de Japanse bezetting bleef Winny's moeder en haar kinderen buiten het jappenkamp omdat zij kon aantonen dat ze van Belgische afkomst was. Ze waren zogenaamde buitenkampers. Haar vader is kort na het uitbreken van de oorlog, naar pas veel later bleek, gesneuveld. Over de buitenkampers heeft filmregisseur Hetty Naaijkens een documentaire gemaakt waarin Winny drie keer voorkomt. Ook dochter Vera de Vries en kleinzoon Xavier Boot komen erin voor. Xavier is een begenadigd talentvol pianist. Het briljanten huwelijksfeest werd voor Hugo en Winny een grote verrassing. Ze ontvingen felicitaties van de Koning en de commissaris van de Koning.