Anne Brommersma en Guus Beugelink openen de sluis.
Anne Brommersma en Guus Beugelink openen de sluis.

Verbinding Biltse Grift en vijver Van Boetzelaerpark

Algemeen Natuur & Milieu

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 29 oktober vond, onder toeziend oog van zo'n 50 belangstellenden, de openingsceremonie plaats van de waterverbinding tussen de Biltse Grift en de vijver in het Van Boetzelaerpark in De Bilt. Tijdens de officiële opening draaiden wethouder Anne Brommersma en Guus Beugelink van het Hoogheemraadschap de sluis open en stroomde water vanuit de Biltse Grift in de vijver.

Samen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt de gemeente De Bilt aan de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater in het Van Boetzelaerpark, geheel naar de renovatieplannen voor het Biltse park. In februari 2016 realiseerden de Vrienden een ondergrondse verbinding met de Biltse Grift, aan de andere kant van de Utrechtseweg. Hierdoor stroomt nu vers oppervlaktewater rechtstreeks in de vijver van het park.

Sluisje
Woensdag 25 mei van dit jaar startten de Vrienden van het Van Boetzelaerpark met het graven van een sloot rond de toekomstige koeienweide in het Van Boetzelaerpark. Vooral in de maand juni is veel werk verricht. Gemeenteraadslid Frans Poot hierover: 'Het water in de vijver ligt lager dan het water in de Biltse Grift. Nu de werkzaamheden in het park zijn afgerond, stroomt vers water vanuit de Biltse Grift in de vijver en ontstaat een optimale verbinding met de vijver'. Ben Verwiel, voorzitter van de Vrienden van het Van Boetzelaerpark vult aan: 'Inmiddels is het waterpeil in de sloot en in de vijver op optimale hoogte, zodat het waterpeil altijd op gelijke hoogte blijft, zowel in drogere - als in nattere perioden. Natuurlijk hebben de Vrienden dit alles niet alleen voor elkaar kunnen krijgen. In opdracht van de gemeente De Bilt en met financiële steun van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden heeft de grote weide van het park een ware metamorfose ondergaan, waar wij, als Vrienden, heel trots op zijn'.

Nestkastjes
Na de officiële opening gingen de vele vrijwilligers weer aan de slag. Niet alleen moesten bepaalde plantvakken langs het water worden gesnoeid, maar wilden de vrijwilligers ook nestkastjes ophangen. Verwiel: 'Wij besteden dit jaar veel aandacht aan de vogels in het park. Daarom verkochten wij bijvoorbeeld voederbakjes tijdens de Kunstmarkt. Zo hopen wij dat kinderen een roodborstje of een vink kunnen zien. Wij hebben inmiddels 40 kastjes, allemaal met een eigen nummer. "Adoptieouders" kunnen een nestkast adopteren. Vandaag hangen wij alle kastjes op in het park. Alle "adoptieouders" krijgen op een plattegrond te zien waar "hun" nestkastje hangt en kunnen zij volgen of en door wat voor vogel hun kastje wordt bewoond. Op deze manier proberen wij hen meer te betrekken bij de natuur'.

Het water stroomt weer vanuit de Biltse Grift de vijver in.