Verkeer A28 gaat hard zat

Algemeen Politiek

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks in De Bilt wil, dat het College, samen met de gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug actie onderneemt tegen de voorgenomen snelheidsverhoging op de A28.

GroenLinks voorziet meer geluidsoverlast voor omwonenden en een verslechtering van de luchtkwaliteit door een toename van fijnstof en CO2. Ook inwoners van De Bilt aan de Utrechtseweg nabij de onderdoorgang van de snelweg zullen hier aanzienlijke hinder van ondervinden.

Bezwaar
Het kabinet wil de snelheid op de A28 ter hoogte van Zeist en Maarn ook overdag verhogen naar 130 km/u. Het voornemen daartoe werd op 8 september gepubliceerd in de Staatscourant en tot en met 20 oktober is het mogelijk om hierop zogenaamde zienswijzen in te dienen. Het College van B en W van Zeist gaat van deze mogelijkheid gebruik maken om zijn bezwaren tegen de snelheidsverhoging kenbaar te maken. De verantwoordelijke wethouder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft verklaard te willen onderzoeken of er op regionale schaal actie kan worden ondernomen.

Vragen
GroenLinks De Bilt dringt er nu door middel van schriftelijke vragen op aan om vanuit De Bilt hier positief op te reageren. De fractie wil weten of het College de mening van GroenLinks deelt dat het verhogen van de maximumsnelheid op de A28 een negatief effect zal hebben op de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast in de aangrenzende woongebieden. Ook wordt gevraagd of het College wellicht al gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.          (Henk Zandvliet)