Afbeelding

Briefwisseling met bisschop Gerard de Korte

Algemeen Kunst & Cultuur

Leo Fijen schrijft nieuw boek over loslaten en thuiskomen

door Henk van de Bunt

Hoe neem je afscheid van je ouders? Op welke manier durf je je kinderen los te laten? Wanneer heb je nog de moed om een andere keuze in het leven te maken? Durf je nog te verhuizen of als 60plusser van baan te veranderen? En waar kom je dan thuis? Wat zijn de handvatten die je steun, troost en inspiratie geven op de weg van loslaten naar thuiskomen?

Allemaal vragen waar de Maartensdijkse  journalist Leo Fijen en bisschop Gerard de Korte het afgelopen jaar ook voor stonden. Ze delen veel met elkaar: allebei 61 jaar, historicus, op latere leeftijd actief in de kerk en op een kantelpunt in hun leven. De bisschop verhuisde van het kleinste naar het grootste bisdom, van Groningen met 100.000 katholieken naar Den Bosch met 1 miljoen gelovigen. Leo Fijen ging de omgekeerde weg, van de grootste omroep naar een heel kleine uitgeverij.

Verhuizen
Gerard de Korte die in 2001 hulpbisschop van Utrecht werd en zo ook meer dan eens in de katholieke kerk van Maartensdijk is geweest en Leo Fijen die nog steeds heel actief is in die geloofsgemeenschap van Maartensdijk schreven elkaar in deze hectische periode 22 brieven en lieten daarmee in hun hart kijken. Ze correspondeerden met elkaar over het afscheid van hun ouders en over andere scharniermomenten in hun leven. Maar ze vroegen elkaar ook hoe je je vertrouwde omgeving kunt loslaten. Want Gerard de Korte werd door paus Franciscus gevraagd om zijn plek in Groningen los te laten. Binnen anderhalve maand moest hij verhuizen naar een plek waar hij niemand kende.

Les in nederigheid
'Het bijzondere van dit boek', vertelt Leo Fijen, 'is dat we ons niet konden verschuilen achter clichés en algemeenheden. Als je een half jaar lang bijna elke week een brief aan elkaar schrijft, deel je ook je diepste gevoelens. Sterker nog, zo'n briefwisseling helpt je door de storm van veranderingen in je persoonlijk leven heen. Het heeft bijna een therapeutische werking. En je leert in zo'n periode ook waar het in het leven om gaat. Als al het vertrouwde wegvalt, besef je weer hoe klein je eigenlijk bent en dat je niets zonder de ander kunt. Veranderen van baan of huis en het loslaten van dierbaren: ze zijn een les in nederigheid en ze leren dat we leven van de barmhartigheid van de ander'.

Kwetsbaar
Het is daarmee een persoonlijk boek geworden, dat de bisschop ontdoet van alle glamour aan de buitenkant en dat de journalist weer doet beseffen dat hij deelt in iets en Iemand die groter is dan jezelf. 'Juist in deze afgelopen maanden besef je dat je niets kunt zonder je familie en zonder het diepe weten dat een mens gedragen wordt door God', aldus Leo Fijen die vaak ontroerd de brieven van bisschop Gerard de Korte las. 'Deze man is verantwoordelijk voor 1 miljoen katholieken en durft het toch aan zich kwetsbaar op te stellen: over verhuizen, over zijn ouders, over de machteloosheid aan het ziekbed, over het zwijgen bij het lijden en over het diepe geloof dat Christus voor hem de weg is'.

Lezersactie

Voor de lezers van De Vierklank wordt een beperkt aantal exemplaren verloot. Wilt u in aanmerking komen stuur dan een e-mail naar info@vierklank.nl.