Meer dan dertig belangstellenden wilden meer weten over dassen en hun sporen.
Meer dan dertig belangstellenden wilden meer weten over dassen en hun sporen.

Op zoek naar de das

Algemeen Natuur & Milieu

door Walter Eijndhoven

Samen met Dassenwerkgroep Utrecht & 't Gooi organiseerde Zout (ZOogdierwerkgroep UTrecht) een dassenactiviteit op zaterdag 8 oktober in het Dorpshuis in Hollandsche Rading. Na de lezing van dassendeskundige Ton Meijer gingen alle deelnemers naar buiten, op zoek naar dassensporen.

Zo'n dertig geïnteresseerden vonden hun weg naar het Dorpshuis in Hollandsche Rading, allen met een grote interesse in natuur en vooral in de das, het grootste roofdier van Nederland. Ton Meijer, voorzitter van de Stichting Dassenwerkgroep Utrecht & 't Gooi, wist de belangstellenden te boeien met allerlei wetenwaardigheden over het leven van de das. Hij vertelt: 'Wie ooit een das in het wild heeft waargenomen, is verkocht. Vooral die prachtige witzwarte koppen, de pretoogjes, de oortjes met de witte randjes en de rondbuitelende jonkies doen je smelten'. Helaas waren veel jagers en stropers het niet eens met Meijer en werd het dier veel bejaagd, ondanks zijn beschermde status. Meijer: 'De das kwam algemeen voor in het gebied rond Utrecht en 't Gooi. Maar in de jaren '50 tot '80 kwam daar een eind aan. Ongeveer 1.200 dieren wisten te overleven in Nederland. Ook in de regio Utrecht en 't Gooi werd het dier nog maar mondjesmaat aangetroffen. Helaas werden ook veel dieren aangereden door het drukker wordende autoverkeer'. Gelukkig vinden vanaf de jaren '90 steeds meer dassen hun weg terug naar onze regio. In Nederland leven nu weer ongeveer 5.000 dieren in het wild, waarvan 300 op de Utrechtse Heuvelrug en 't Gooi.

Wildtunnels
De motor achter het dassenproject Utrechtse Heuvelrug & 't Gooi was Hans Vink. Al in 1985 was hij geïnteresseerd in deze marterachtige. Al die jaren heeft hij de soort gemonitord, dieren uitgezet en gezorgd dat overal wildtunnels werden aangelegd, zodat de schuwe dieren veilig drukke wegen kunnen oversteken.

Tijdens de lezing werden de dertig belangstellenden getest op hun kennnis over de das. Termen als 'snuitputje', 'snifflehole', 'wissel' en 'latrine' werden over de toehoorders uitgestort. Ook werd een aantal leuke filmpjes getoond over dassen. Meijer: 'Ergens op de Utrechtse Heuvelrug werd een das gesignaleerd met een pijnlijke achterpoot. Bij een huis aan de bosrand werd altijd voedsel gestrooid voor de daar aanwezige eekhoorns en vogels. Na verloop van tijd werd de gewonde das ook op deze voedselplek aangetroffen. Elke avond weer. Het dier hoefde zo minder moeite te doen om aan voedsel te komen'. Andere filmpjes toonden dat de dieren altijd over hetzelfde paadje liepen, op de geur. De dieren kunnen slecht zien, maar hun reukorgaan is des te beter.

Kennis
Na de lezing konden de deelnemers hun kennis testen in het buitengebied van Hollandsche Rading. Bij Landgoed Einde Gooi, waar zich de bronpopulatie van de lokale dassen bevindt, werd gezocht naar sporen van dassen. Meijer: 'Vanuit dit gebied gingen dassen aan de wandel en werd uiteindelijk het hele gebied van de Utrechtse Heuvelrug en 't Gooi bevolkt'. Maarten den Hartigh uit De Bilt luistert aandachtig naar de gids. Den Hartigh: 'Wat een superleuke middag. Niet alleen weet de gids zijn enthousiasme over te brengen op de groep, maar ook de leden van Zout vinden het leuk om met elkaar de natuur in te gaan. Ik ben en werk zelf ook graag in de natuur, zodat ik mij helemaal thuisvoel hier. Echt een leuke en leerzame middag'.

Zout
ZOUT staat voor Zoogdierwerkgroep Utrecht. Elze Polman, werkgroepslid vertelt: 'Wij houden ons vooral bezig met het verbinden van zoogdierliefhebbers en activiteiten over en voor zoogdieren in de provincie Utrecht. Dit doen wij door de verschillende activiteiten omtrent zoogdieren op één agenda te zetten. Wij hopen zo dat zoogdierliefhebbers en geïnteresseerden makkelijker elkaar kunnen vinden. Natuurlijk organiseren wij zelf ook activiteiten, zoals spoorzoekexcursies, vleermuiskastenmonitoring en proberen wij bestaande werkgroepen zoveel mogelijk te ondersteunen'.

Wie meer wil weten over Zout: bezoek hun facebookpagina: Zout en voor wie meer wil weten over de dassenwerkgroep: www.dassenwerkgroeputrecht.nl