De toenmalige drukke duikplank
De toenmalige drukke duikplank

Zwemmen in Westbroek

Algemeen Historie

Het zwembad van ome Job en tante Ant aan de Kerkdijk in Westbroek ter plaatse doet weinig daar nog aan herinneren. De Westbroekse meesterverzamelaar Wout van Winssen heeft in zijn archief een plattegrond en wat foto's en samen met onlangs verkregen filmbeelden uit 1943 brengen zij het natuurbad van toen weer tot leven. Mannen in zwempak, gedrang op de duikplank, veel badmutsen; daarmee komen ook de verhalen over het schoolzwemmen, in gezwinde pas uit school achter de onderwijzer aan naar het bad. Diplomazwemmen onder grote belangstelling van familie. Nieuwe badmode, pikanter dan de bedoeling…

Op foto's en filmbeelden uit een latere periode van Bosbad 'Het Gat' van Kees en Annie Wijnen kunnen velen zichzelf herkennen. In het uitgegraven petgat in het land achter de boerderij heeft een andere generatie leren zwemmen. 's Middags na het werk op het land reden trekkers en auto's als vanzelf naar deze gezellige ontmoetingsplek aan het water. Tassen vol met koffie, limonade en versnaperingen maakten de tongen los. Voetballen, afkoelen in het water en daarna pannenkoeken bakken. Jarenlang zeskamp met de jeugdvereniging en als afsluiting een groot kampvuur.

Film
Mooie gebeurtenissen om nog eens samen op te halen aan de hand van een film. Hiermee gaat het nieuw seizoen Westbroek Ontmoet van start op dinsdag 4 oktober (van 14.30 tot 16.30u.) in het Dorpshuis van Westbroek. Wanneer u wél wilt komen, maar niet weet hoe, kunt u vervoer regelen via de familie Kalisvaart, tel: 0346 281181. Ook wanneer u niet in Westbroek woont, bent u van harte welkom.    (Karien Scholten)

Natuurzwembad in 1943
Waterpret