Een foto uit 1960 (foto Fred Meijer).
Een foto uit 1960 (foto Fred Meijer).

Verhalen over camping

Algemeen Historie

door Henk van de Bunt

Maandag 3 oktober zal het eerste exemplaar van het boek Grasduinen, over de rijke geschiedenis van de camping De Biltsche Duinen / Bos Park Bilthoven worden uitgereikt.

Voor het samenstellen ervan zijn Karel Beesemer en Fred Meijer op zoek gegaan naar foto's en verhalen uit de tijd toen de camping nog 'De Biltse Duinen' heette.

De Biltse Duinen is een natuurgebied tussen Bilthoven en Bosch en Duin, waarin o.a. een camping en een golfbaan. De duinen liggen aan de zuidkant van het chaletpark Bospark Bilthoven en worden aan de oostzijde begrensd door de Biltseweg. De Biltse Duinen zijn aangewezen als beschermd gemeentelijk landschapsmonument. Karel Beesemer: 'Tot 1980 grensde het roemruchte Natuurbad De Biltsche Duinen aan de camping. De camping en het natuurbad met op die locatie nu het golfpark, hebben één ding gemeen, namelijk de ligging in een aaneengesloten fraai en omvangrijk natuurgebied, waar het goed toeven is voor mens en dier.

Verleden
Fred Meijer: 'Karel Beesemer, die samen met zijn zoon Marcel een boek over het natuurbad samenstelde, kwam toevallig in contact met de parkbeheerder van Bos Park Bilthoven. Toen ontstond de gedachte of het mogelijk zou zijn óók een boek over de camping te vervaardigen. De geschiedenis van de camping is namelijk zo boeiend, dat ook voor een boek daarover, zeker voldoende draagvlak is, vooral omdat in het boek royaal plaats is ingeruimd voor verhalen met herinneringen van mensen die hier hebben gekampeerd of nog steeds kamperen. Mede dankzij die verhalen is het een boeiend lees- en kijkboek geworden over: Een camping in het heden, met een toekomst én een verleden'. Fred Meijer vertelt dat hij samen met zijn vrouw Loes een flink aantal gesprekken met campinggasten heeft gevoerd. Een aantal daarvan betrof gesprekken met mensen die aan het einde van een jaar de camping inruilen voor hun woning elders in het land. Weer anderen, die nu geen campinggast meer zijn wisten er nog wel heel veel over te vertellen.

Marmotten
Het verhaal van Piet (73) en Ans de Bruin (73), die tegenwoordig in een fraaie woning in een nieuwbouwwijkje nabij het zwembad Brandenburg in Bilthoven wonen, is ook in het boek te vinden. Piet: 'Op de camping heb ik ook mijn vrouw leren kennen. Dat alleen al is ruim voldoende om met warme gevoelens aan 'onze' camping terug te denken'. Met veel vertelt Piet over hun verblijf op de camping, die toen nog Biltse Duinen heette. 'Als ik terugkijk op die gelukkige jaren op de camping in Bilthoven, dan verbaas ik mij erover, dat iedereen (net als wij) zeer tevreden en blij waren met eenvoudige dingen. Het was allemaal uiterst sober, maar dat was bij de andere campinggasten net zo. Misschien kwam het wel daardoor dat op de camping sprake was van een groot gevoel van saamhorigheid. We waren allemaal gelijk en dat gaf een goed gevoel. Toen bestonden bijvoorbeeld die fraaie slaapzakken van tegenwoordig nog niet. Dat losten wij op een wijze op die tegenwoordig niet meer denkbaar is. De manege De Molshoop was toen nog een boerderij. Daar haalden we een strobaal, die werd op de grond uitgespreid en daaroverheen werd een laken strak gespannen. We sliepen als marmotten!'

De campinggasten kwamen in principe uit het hele land, maar de stad Utrecht (met name uit de arbeiderswijken) spande wel de kroon De bezoekers vormden een doorsnee beeld van de maatschappij. Gewone mensen waren het met beroepen als: kolenboer, bakker, melkboer, tuinman en noem maar op. Vanaf 3 oktober

Piet de Bruin op het zandpad bij het Duin, waar het Panbos begint.
Fred Meijer en Karel Beesemer op de camping in oktober 2015.