Betrokken partijen voor de shelter op Park Vliegbasis Soesterberg.
Betrokken partijen voor de shelter op Park Vliegbasis Soesterberg.

Bron van natuur en cultuur

Algemeen Natuur & Milieu

'Groen is het goud van de heuvelrug. Het is goed voor de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van de regio en ook voor de economische ontwikkeling', aldus Janine Caalders kwartiermaker voor het park nieuwe stijl.

De Heuvelrug, gevormd in de voorlaatste ijstijd, is het op één na grootste bosgebied van Nederland. Samen beslaan de rug en haar flanken circa 40.000 hectare, met afwisselend loof- en naaldbossen, heidevelden en uitgestrekte weiden en cultureel erfgoed. Het zuidelijk deel van de Heuvelrug, (ca. 10.000 hectare), vormt sinds 2003 het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. In dit gebied gaan natuur en cultuur van oudsher hand in hand. De status van Nationaal Park geeft aan hoe bijzonder dit gebied is. Een stevige, robuuste groene ruggengraat is cruciaal voor de toekomst van de provincie Utrecht en de Gooi en Vechtstreek binnen de provincie Noord-Holland.

Verkiezing
Het initiatief om te komen tot een aaneengesloten Nationaal Park komt uit het gebied zelf. Naast het huidige Nationale Park, de provincies Noord-Holland en Utrecht zijn de ondernemers, terrein-beherende organisaties, landgoedeigenaren en bestuurders van betrokken gemeenten bij het proces betrokken. Om de ambitie te verwezenlijken worden de komende twee jaar gebruikt om een aantal inhoudelijke thema's als natuurbehoud, recreatie, parkeconomie, organisatie en marketing verder uit te werken. Deze week wordt het initiatief van het Nationaal Park Heuvelrug Nieuwe Stijl bij het Rijk ingediend als inzending voor de landelijke verkiezing Nationaal Park van Wereldklasse. Deze publieksverkiezing start in oktober. Dan kan iedereen ook op Nationaal Park Heuvelrug Nieuwe Stijl stemmen.

De ambitie om samen te komen tot één Nationaal Park voor de héle Heuvelrug: van Gooimeer tot Grebbeberg, werd dinsdag 6 september voor de shelter op Park Vliegbasis Soesterberg onderstreept door de samenwerkende partijen uit Utrecht en Noord-Holland. Met deze ambitie gaan de partijen een uitdagend proces in. Gedeputeerden Krol uit Utrecht en Talsma uit Noord-Holland en wethouder Madeleine Bakker-Smit (Recreatie, Toerisme en Sport De Bilt) gaven bij de startbijeenkomst blijk van hun waardering voor de energie en het enthousiasme van alle betrokken partijen. [HvdB]

Nationaalpark Heuvelrug.jpg

Betrokken partijen voor de shelter op Park Vliegbasis Soesterberg.